Președintele Ucrainei cere mai mult armament în timp ce ofensivele forțelor rusești continuă

După 54 de zile de război pe teritoriul Ucrainei, soldații ucraineni înconjurați din orașul asediat Mariupol încă rezistă forțelor ruse. Ucraina a promis că forțele sale vor „lupta până la capăt” în orașul-port Mariupol, după ce au refuzat ultimatumul Rusiei care cerea trupelor ucrainene rămase acolo să se predea.

Primarul din Liov a acuzat Kremlinul de „genocid”, după ce patru rachete rusești au lovit luni orașul din vestul Ucrainei, ucigând șapte persoane și rănind cel puțin 11. Andriy Sadovyi a spus că nu mai există zone sigure în Ucraina. „Ceea ce vedem astăzi este genocid. Este o acțiune deliberată a agresorului de a ucide civili pașnici”, a spus el, adăugând: „Toate orașele și satele noastre sunt în aceeași situație”. Rusia a efectuat luni o serie de atacuri aeriene letale cu rază lungă de acțiune împotriva a ceea ce pretindea că sunt ținte militare. Atacurile au venit pe fondul așteptărilor unei ofensive majore din partea Moscovei în zilele următoare în estul și regiunea industrială Donbas.

Trupele ruse au intrat în orașul Kreminna din estul Ucrainei Luhansk, una dintre regiunile puternic bombardate de forțele ruse și unde oficialii se așteaptă să vadă lupte mult mai intense în zilele următoare. „Rușii au intrat în Kreminna. Au început luptele de stradă”, a declarat Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale Luhansk, într-o postare pe Facebook. Ofensiva a început, iar rușii au intrat în Kreminna cu „o cantitate imensă de echipament”. Potrivit unui raport operațional recent lansat de către statul major al forțelor armate, pe regiunile Donețk și Tavria, forțele ruse și-au recăpătat capacitatea de luptă și au reînnoit rezervele, concentrându-și eforturile principale în zonele așezărilor Lyman, Kreminna, Popasna. și Rubijne, încercând, totodată, să stabilească controlul deplin asupra orașului Mariupol.

Autoritățile ucrainene au anunțat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din estul Ucrainei, din cauza lipsei unui acord cu armata rusă privind încetarea focului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat abordarea Ucrainei cu privire la negocierile de pace. În informarea sa obișnuită către mass-media, Reuters raportează că acesta a declarat: „Contactele continuă la nivel de experți în cadrul procesului de negociere. Din păcate, partea ucraineană nu este consecventă în ceea ce privește punctele care au fost convenite. De multe ori își schimbă poziția și tendința procesului de negociere lasă mult de dorit.”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a cerut mai multe arme, descriind „fiecare întârziere” drept o „permisiune ca Rusia să ia viața ucrainenilor”. În ultimul său discurs, el a făcut apel la țările occidentale să trimită arme, spunând că soarta Ucrainei „depinde de ele”. Zelenskiy a mai susținut că regiunile Herson și Zaporizhzhia din sudul Ucrainei au fost transferate în „zona rublei” și subordonate administrației ruse, iar Ucraina nu este dispusă să renunțe la niciun teritoriu din est pentru a pune capăt războiului cu Rusia, recunoscând însă că bătălia ar putea influența întregul curs al războiului. De asemenea, Zelenskiy l-a invitat pe Emmanuel Macron să viziteze Ucraina pentru a vedea singur dovezi că forțele ruse au comis „genocid”, un termen pe care președintele francez a evitat să-l folosească.

Zelenskiy a vorbit cu șeful Fondului Monetar Internațional despre stabilitatea financiară și reconstrucția postbelică. Prim-ministrul ucrainean Shmyhal este de așteptat să participe la reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale de la Washington, DC, săptămâna aceasta.

Ucraina a completat un chestionar care constituie punctul de plecare pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE), a dezvăluit luni șeful adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenskiy. Statele membre UE trebuie încă să decidă dacă Ucraina poate adera la UE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis lui Zelenskiy chestionarul de aderare în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promițând că va accelera aderarea Ucrainei la UE după ce Rusia a invadat teritoriul ucrainean. Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei la criteriile necesare de aderare.

Premierul italian Mario Draghi a declarat într-un interviu pentru o publicație italiană că eforturile diplomatice occidentale de a-l convinge pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina nu au dus nicăieri până acum. „Încep să cred că oamenii aceia au dreptate când spun „este inutil să vorbești cu el, este doar o pierdere de timp”, a declarat Draghi pentru cotidianul Corriere della Sera.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că „fulgerul” sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei a eșuat. Vorbind luni, Putin a spus că Occidentul „se aștepta să răstoarne rapid situația financiar-economică [a Rusiei], să provoace panică piețelor, prăbușirea sistemului bancar și penuria în magazine. „Strategia blitz-ului economic a eșuat”, a adăugat el. Declarațiile lui Putin urmează avertismentului din această dimineață ale primarului Moscovei că peste 200.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în capitala Rusiei din cauza sancțiunilor internaționale. Putin a spus la televiziunea rusă că țara a rezistat până acum „unor presiuni fără precedent” din partea Occidentului. El a susținut că rubla s-a consolidat de când au fost impuse sancțiuni și Rusia a înregistrat un excedent comercial istoric de 58 de miliarde de dolari (53 de miliarde de euro) în primul trimestru al anului 2022, deși Putin a recunoscut că inflația crește rapid în țară. Cei mai mari perdanți ai sancțiunilor, a susținut el, au fost SUA și aliații săi europeni, care se confruntă cu prețuri mai mari la energie ca urmare a acțiunilor întreprinse de ei.

În urma cenzurii de către Rusia a mass-media de știri independente și a interzicerii platformelor de social media precum Twitter, Facebook și Instagram, aplicația de mesagerie Telegram a devenit cel mai mare canal rămas pentru informații fără restricții, relatează New York Times. De când a început războiul, a fost cea mai descărcată aplicație din Rusia, cu aproximativ 4,4 milioane de descărcări, potrivit firmei de analiză Sensor Tower, citează publicația.  „Acesta este unul dintre puținele canale care au mai rămas de unde puteți primi informații”, a declarat jurnalistul rus Farida Rustamova.

SURSE:

Ben Quinn, Martin Belam, Samantha Lock, „Russia-Ukraine war: seven killed in strikes on Lviv; Putin says sanctions have ‘impacted businesses’ – live”, în The Guardian, 18 Aprilie 2022

Joshua Askew, „Ukraine war live updates: Scores dead after missile strikes across Ukraine”, în Euronews, 18 Aprilie 2022 

„Russia-Ukraine war: List of key events, day 54”, în Al Jazeera, 18 Aprilie 2022 

Amanda Macias, Christina Wilkie, Natasha Turak, „Ukraine completes key step in EU application; Mariupol resistance holds out; World Bank cuts global growth forecast”, în CNBC News, 18 Aprilie 2022

SURSA FOTO: Reuters / BBC News /Foreign Affairs

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ