Rusia neagă acuzațiile despre utilizarea armelor chimice. Președintele american îl acuză pe liderul rus de „genocid”

Serviciile de informații din Marea Britanie sugerează că forțele ruse se pregătesc pentru ceea ce se așteaptă a fi o accelerare mai concentrată asupra extinderii controlului în estul Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a avertizat, de asemenea, că Rusia a desfășurat zeci de mii de militari pentru a „pregăti noi atacuri”. Între timp, secretarul de externe britanic a declarat luni seara că guvernul său lucrează „urgent” pentru a verifica detaliile unui presupus atac cu arme chimice în orașul ucrainean asediat Mariupol.

1.026 de soldați ai Brigăzii 36 Marină a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat în orașul-port asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al Ministerului Rus al Apărării. „În orașul Mariupol, lângă fabrica de oțel și fier Illich, ca urmare a ofensivelor de succes ale forțelor armate ruse și ale unităților de miliție ale Republicii Populare Donețk, 1.026 de soldați ucraineni ai Brigăzii 36 Marină au depus în mod voluntar armele și s-au predat”, potrivit comunicatului. În plus, Reuters relatează că liderul cecen Ramzan Kadyrov a declarat că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat și a cerut forțelor rămase în fabrica de siderurgie Azovstal să se predea. „În cadrul Azovstal în acest moment există aproximativ 200 de răniți care nu pot primi nicio asistență medicală”, a spus Kadyrov în postarea sa. „Pentru ei și pentru toți ceilalți ar fi mai bine să pună capăt acestei rezistențe inutile și să se întoarcă acasă la familiile lor.” Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei a pus la îndoială afirmația rusă privind predarea celor 1.026 de pușcași marini ucraineni la Mariupol, declarând reporterilor că nu au informații despre o astfel de acțiune.

Kremlinul a declarat miercuri că afirmațiile Statelor Unite și ale Ucrainei că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina sunt o dezinformare, deoarece Moscova și-a distrus ultimele stocuri chimice în 2017. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat ieri reporterilor că SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea încerca să recurgă la arme chimice. „Solicităm Washingtonului să înceteze răspândirea dezinformarii”, a spus Ambasada Rusiei la Washington într-un comunicat. „Ned Price s-a remarcat încă o dată prin discursul său irelevant, care nu este susținut de nicio dovadă.” Afirmația că armele chimice ar fi fost folosite în Mariupol se bazează pe videoclipuri postate de luptătorii ucraineni în zonă, însă acestea n-au fost verificate independent. Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat că nu a fost posibil să se tragă concluzii 100% solide despre posibila utilizare a armelor chimice de către forțele ruse. 193 de state sunt membre Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), inclusiv Federația Rusă și Ucraina, care sunt părți la Convenția privind armele chimice, un tratat internațional de importanță majoră în domeniul dezarmării, în vigoare din 1997. Aceste state s-au angajat să nu dezvolte, producă, obțină, depoziteze, transfere sau să folosească arme chimice.

Președintele american Joe Biden spune că dovezile tot mai mari ale atrocităților comise de soldații ruși în Ucraina încep să i se pară a fi ceva mai rău decât crimele de război izolate. Pare un genocid, a spus președintele. „L-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă doar să șteargă ideea de a putea fi chiar ucrainean”, a spus Biden marți seară. „Dovezile cresc. Arată altfel decât săptămâna trecută. Mai multe dovezi apar literalmente despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina”, a spus el. Un consilier de la Casa Albă a clarificat rapid afirmațiile lui Biden, spunând că acestea nu reflectă o schimbare în politica SUA față de Ucraina. Biden a recunoscut că definiția legală a „genocidului” a fost separată de impresia sa despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Cu toate acestea, președintele nu și-a revizuit evaluarea inițială. „Vom afla doar din ce în ce mai multe despre devastare și îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu ca fiind genocid conform dreptului internațional. Dar cu siguranță mie așa mi se pare”, a afirmat președintele american. Comentariile sale au fost rapid salutate de președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, care a aplaudat ceea ce el a numit „adevăratele cuvinte ale unui adevărat lider”.

Cel mai apropiat aliat al președintelui Vladimir Putin în Ucraina, Viktor Medvedchuk, a fost capturat de forțele de securitate ucrainene. Medvedchuk este liderul Platformei de Opoziție pentru Viață, cel mai mare partid de opoziție din Ucraina. Zelenskiy a propus să-l elibereze în Rusia în schimbul ucrainenilor capturați de forțele ruse. „O operațiune specială a fost efectuată datorită SBU”, a scris Zelenskiy în rusă pe contul său verificat de pe platforma de socializare Telegram, făcând referire la Serviciul de Securitate al Ucrainei. „Foarte bine! Detalii mai târziu. Glorie Ucrainei!” În postarea sa, Zelenskiy a arătat și o fotografie cu Medvedchuk așezat lângă un calorifer, cu mâinile în cătușe. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este prea devreme pentru el să spună imaginile cu oligarhul pro-Kremlin, Victor Medvedchuk, reținut de Ucraina sunt autentice. „Partea ucraineană se înclină spre cele mai complicate moduri de a produce știri false”, a declarat Peskov agenției de presă TASS.

Pentagonul va găzdui miercuri liderii din cei mai mari opt producători americani de arme pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de arme ale Ucrainei dacă războiul cu Rusia durează ani. Cererea de arme a crescut după ce invazia Rusiei a stimulat transferurile de arme ale SUA și ale aliaților în Ucraina. Reaprovizionarea, precum și planificarea unui război mai lung sunt de așteptat să fie discutate în cadrul întâlnirii.

Președintele polonez Andrzej Duda și președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei sunt în drum spre Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenskiy, a declarat miercuri un consilier al liderului polonez. „Țările noastre arată sprijin Ucrainei și președintelui Zelenskiy în acest fel”, a postat pe Twitter consilierul Jakub Kumoch.

Putin a spus că Ucraina s-a abătut de la acordurile încheiate la o conferință de pace de la Istanbul și că discuțiile sunt într-un „impas”. Întrebat despre comentariile președintelui rus, un membru al delegației ucrainene, Mykhailo Podolyak, a spus că negocierile cu rușii sunt foarte dificile, dar continuă. Podolyak a adăugat că Rusia încearcă să facă presiuni asupra discuțiilor prin declarațiile sale publice și că negocierile continuă la nivelul subgrupurilor de lucru.

Uniunea Europeană ar trebui să impună cât mai curând un embargo asupra petrolului rusesc, au declarat președinții a trei comisii parlamentare germane după o vizită în Ucraina. Președintele Comisiei Germane pentru Afaceri Externe, Michael Roth, a spus că reducerea petrolului rusesc ar fi un semnal foarte important, deoarece ar afecta principala sursă de venit a Rusiei. UE elaborează propuneri pentru un embargo petrolier asupra Rusiei, deși nu există un acord între statele membre privind interzicerea țițeiului rusesc. Diplomații UE spun că Germania nu sprijină în mod activ un embargo imediat.

Peste 6.000 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, a anunțat parchetul ucrainean. Un total de 6.261 de cazuri au fost raportate și s-a confirmat că 191 de copii au fost uciși, a adăugat biroul.

SURSE:

SURSA FOTO: BBC News / CNN

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ