Occidentul are în vedere adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei

Miniștrii de externe ai NATO s-au întrunit azi la Bruxelles pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei, în condițiile în care Moscova se confruntă cu o condamnare tot mai mare pentru atrocitățile pe care le-a comis în suburbia Kievului Bucha. Totodată, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba va participa joi la summitul de două zile și este de așteptat să ofere o actualizare cu privire la discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat, într-un discurs în fața Parlamentului Irlandei, că nu poate tolera „indecizia” Occidentului cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei. El a acuzat Rusia că a provocat în mod deliberat o criză alimentară pentru a folosi foamea ca armă împotriva civililor. La sol, luptele grele și atacurile aeriene rusești au continuat în orașul-port asediat Mariupol, unde situația umanitară se înrăutățește, deoarece rezidenții rămân prinși „fără lumină, comunicare, medicamente, căldură sau apă”, potrivit ministerului britanic al apărării.

SUA au adoptat sancțiuni care vizează băncile și elitele ruse și includ o interdicție pentru orice american de a investi în Rusia, precum și sancțiuni pentru fiicele adulte ale lui Putin. Marea Britanie a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni, inclusiv colaborarea cu SUA pentru înghețarea activelor împotriva băncilor ruse și interzicerea tuturor investițiilor noi către Rusia. Dimineața, UE a anunțat, de asemenea, un pachet amplu de sancțiuni, inclusiv interdicții de import pentru cărbune și interdicții de tranzacționare asupra băncilor.

Josep Borrell, diplomatul șef al UE, a recunoscut separat miercuri că un miliard de euro (1,09 miliarde de dolari; 833 de milioane de lire sterline) pe care Europa îl cheltuiește în fiecare zi pentru energia rusă pune într-o perspectivă clară miliardul de euro acordat Ucrainei în asistență militară de la începutul invaziei. Unele state membre europene, inclusiv Germania, depind în mare măsură de energia rusă și au fost reticente în a viza în mod direct sectorul. Cu toate acestea, într-o premieră, Comisia Europeană a propus marți o potențială interdicție a importurilor de cărbune rusesc, care trebuie să fie aprobată de toți cei 27 de membri. Europa cumpără anual de la Moscova cărbune în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro (4,4 miliarde de dolari; 3,3 miliarde de lire sterline). Sentimentul a părut să se schimbe după ce au apărut dovezi ale crimelor de război rusești, președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat apelurilor pentru interzicerea cărbunelui la începutul acestei săptămâni. Interdicția a fost sugerată înainte de o serie de sancțiuni care urmează să fie anunțate în coordonare cu SUA și alte țări din G7.

Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, a susținut o conferință de presă în care a spus că s-a oferit intermediar pentru discuții cu Putin menite să conducă la o încetare a focului, fără a accepta, în același timp, să prelungească sancțiunile UE împotriva transporturilor de petrol și gaze ale Rusiei.

Armata Rusiei și-a mutat acum atenția spre estul Ucrainei, autoritățile din Lugansk și Donețk avertizând că civilii ar trebui să plece cât mai repede posibil. Au existat rapoarte despre incendiu de clădiri în Lugansk în urma bombardamentelor rusești, cu victime necunoscute. Cinci persoane au fost ucise în Donețk, potrivit guvernatorului. Căile ferate ucrainene au raportat lansări de rachete asupra unei gări din estul țării, care s-au soldat cu victime, deși nu au oferit detalii suplimentare despre locația sau numărul victimelor.

Kievul a raportat 89 de morți de la începutul conflictului.

Oficialii occidentali au spus că retragerea Rusiei din jurul Kievului și nord-estul țării este acum „în mare parte completă” și că va dura „cel puțin o săptămână” până când unitățile reconstituite se pot muta în Donbas.

Cincizeci și cinci de mii de oameni au trecut marți granițele de vest ale Ucrainei sper Uniunea Europeană și Moldova, a anunțat miercuri serviciul de grăniceri al țării. Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina a declarat într-o postare pe Facebook că 13.000 de vehicule au trecut și ele, iar „fluxul de pasageri rămâne stabil”.

Trupele ruse desfășoară o campanie de „teroare în masă” și jefuire în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, a declarat miercuri un oficial pentru drepturile omului. Liudmyla Denisova, „ombudsman-ul” Ucrainei pentru drepturile omului, a făcut acuzațiile într-o postare pe Telegram. Aceasta a scris legat de „jefuirea cetățenilor pe scară largă” în Melitopol și răpiri în Herson, „pe lângă catastrofa umanitară creată de ocupanți”. Ea a descris, de asemenea, o campanie de confiscare a industriei agricole a Ucrainei. „Rasiștii fac tot posibilul să perturbe complet recoltele din teritoriile ocupate – minează câmpuri, caută depozite cu mașini agricole și le fură”, a spus Denisova, referindu-se la forțele președintelui rus Vladimir Putin.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat miercuri că este îngrijorat de imaginile care ies din orașul ucrainean Bucha, unde rapoartele din weekend care au arătat zeci de cadavre îmbrăcate în civil, împrăștiate pe străzi. „Rapoartele și imaginile cu trupurile civililor din orașul Bucha sunt profund tulburătoare. Adevărul și originea incidentului trebuie investigate amănunțit”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian. Dar, a adăugat el, ar trebui verificate împrejurările scenei și orice acuzații bazate pe fapte.

În timp ce Statele Unite și aliații săi au acuzat Rusia de crime de război în ultimele săptămâni, Moscova a respins, considerând orice fotografii și videoclipuri de la Bucha drept „provocare” din partea autorităților ucrainene. Luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat scena că a fost „înscenată”.

Membrii NATO în cadrul întrunirii de la Bruxelles, au discutat despre mai multe sancțiuni, expulzări diplomatice și scoaterea Rusiei dintr-un organism al Națiunilor Unite. Impulsul vine după descoperirea atrocităților din orașul ucrainean Bucha, aparent comise prin retragerea trupelor ruse – ceea ce președintele Joe Biden și alți lideri mondiali le-au etichetat drept crimă de război.

Guvernatorul regional al Mykolaiv a spus că „dispoziția” despre forțele ruse în rândul locuitorilor locali a devenit „complet diferită” după atrocitățile despre care se presupune că ar fi avut loc în suburbia Kievului Bucha. Într-un videoclip postat miercuri pe Telegram, Vitaliy Kim a sugerat că indignarea tot mai mare ar putea duce la confruntări mai tensionate cu trupele ruse. El a spus: „Va fi complet diferit acum, ce se va întâmpla în confruntările directe (cu forțele ruse)”.

Războiul din Ucraina ar putea continua „ceva timp”, a declarat miercuri secretarul de stat Anthony Blinken. În ciuda retragerii trupelor ruse din jurul capitalei, Kiev, și din nordul și vestul țării, „mai au mai multă forță”, a spus el. Blinken a mai spus că SUA, precum și aliații săi vorbesc în mod regulat cu oficialii ucraineni despre potențialele garanții pentru securitatea Kievului odată ce războiul se încheie. „Trebuie să acționăm pentru a ne asigura că, în măsura posibilităților noastre, capacitatea Ucrainei de a se apăra devine mai puternică pentru ca acest lucru să nu se mai întâmpla din nou și că Rusia este descurajată”, a spus el. „Discutăm constant cu partenerii noștri ucraineni, aproape zilnic, inclusiv despre ce putem face noi și alții în cazul unei negocieri de succes pentru a-i apăra și a-i ajuta să se apere în continuare.”

SURSE:

SURSĂ FOTO: NBC / The Guardian

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ