BOOK REVIEW: Joseph S. Nye Jr., Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump, New York, Oxford University Press, 2020

În timp ce istoricii au scris despre excepționalismul și moralismul american, diplomații și teoreticieni precum George Kennan au avertizat despre consecințele negative a tradiţiei moralist-legaliste americane. Relațiile internaționale sunt un tărâm anarhic fără nici o autoritate mondială care să ofere ordine. Statele trebuie să-și asigure propria apărare, iar atunci când este în joc supraviețuirea, scopurile justifică mijloacele. Însă, întrebarea importantă este cum aleg liderii să definească și să urmărească acel interes național în diferite circumstanțe și dacă deciziile pe care le iau în politica externă au la bază o componentă etică.

Joseph S. Nye Jr., profesor universitar emerit, fost decan al Harvard Kennedy School și cunoscut pentru popularizarea termenului „soft power” în domeniul relațiilor internaționale, care este „abilitatea de a atrage și de a coopta, mai degrabă decât de a constrânge liderii străini și puterile străine să facă ceea ce vrem noi să facă”, analizează în noua sa carte „Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump” rolul eticii în politica externă americană. Începând analiza cu deciziile președintelui Franklin D. Roosevelt și finalizând cu cele ale președintelui Donald Trump, Joseph Nye punctează politica externă a liderilor americani pe trei dimensiuni etice: intențiile lor, mijloacele pe care le-au folosit și consecințele deciziilor lor.

Considerând că multe judecăţi despre etică şi politică externă sunt de multe ori hazardate sau destul de prost gândite, autorul încearcă să argumenteze de ce intențiile retorice nu sunt suficiente pentru a descoperi și cât de morale vor fi deciziile aplicate. În plus, bunele intenții fără mijloacele adecvate de realizare a acestora pot duce la consecințe negative din punct de vedere etic, așa cum s-a întâmplat în cazul eșecului Ligii Națiunilor a președintelui Woodrow Wilson sau a invaziei Irakului de către George W. Bush.

Pentru a crea o imagine completă a istoriei americane de după cel de-al Doilea Război Mondial, autorul evaluează în lucrarea sa calitățile de conducere ale fiecărui președinte, elaborând care abordări au funcționat cel mai bine și care nu. Indiferent de preferința politică a președintelui, Nye arată că niciunul dintre ei nu a fost pe deplin constrâns de structura sistemului, având o gamă destul de largă de opțiuni dintre care ar fi putut să aleagă.

Oferind o trecere în revistă a modului în care președinții din trecut au îmbrățișat sau au respins imperativele etice, Joseph Nye demonstrează cum președinții trebuie să țină cont atât de contextul politic, cât și de disponibilitatea resurselor atunci când decid cum să implementeze o politică etică, în special într-un viitor sistem internațional care prezintă nu numai o concurență între marile puteri, ci și o serie de amenințări transnaționale suplimentare.

 

AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR