O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol – o posibiliate sau un eșec?

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a spus că există semne „vizibile” ale unei retrageri a Rusiei din nordul Ucrainei, dar a spus că mai urmează bătălii în est. Crucea Roșie urmează să facă o nouă încercare de evacuare a civililor ucraineni din orașul asediat Mariupol, după ce vineri un convoi a fost nevoit să se întoarcă. Peste 6.200 de persoane au fost evacuate vineri din orașele ucrainene, a declarat un înalt oficial. Șeful Agenției Umanitare a Națiunilor Unite va călători duminică la Moscova și apoi la Kiev pentru a discuta despre eforturile de încetare a focului, a declarat secretarul general Antonio Guterres. Statele Unite spun că oferă Ucrainei asistență suplimentară de securitate, precum și provizii pentru a răspunde unui potențial atac chimic rusesc. Zeci de situri culturale ucrainene au fost avariate în timpul războiului, spune UNESCO.

Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează, dar trebuie întărite, a declarat vineri președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy într-un interviu înregistrat pentru Fox News. „Sancțiunile funcționează cu siguranță, iar Rusia se teme cu siguranță [de sancțiuni]. Îi scoate [pe ruși] din confort. Le scade economia. Dar se pune întrebarea cum funcționează sancțiunile. Le arătăm și le spunem liderilor Statelor Unite și europeni că toată lumea trebuie să lucreze împreună rapid”, a spus Zelenskiy. „Ei trebuie să aibă un impact asupra oligarhilor, asupra președintelui Rusiei și asupra tuturor partidelor și asupra țării în general. Statele Unite ar trebui să continue să lucreze la acest lucru dacă doresc să aibă negocieri de succes.”

În timpul interviului, Zelenskiy a răspuns acuzațiilor rusești că Ucraina a organizat vineri un atac cu elicopterul asupra unui depozit de combustibil din interiorul teritoriului rus. „Îmi pare rău că nu discut niciunul dintre ordinele mele în calitate de comandant șef, lider al acestui stat. Sunt lucruri pe care le împărtășesc doar cu forțele armate militare ale Ucrainei și când vorbesc cu mine”, a spus Zelenskiy, când a fost întrebat dacă ar fi ordonat un asemenea atac. „Trebuie să înțelegi că pe acel teritoriu despre care ai menționat că își plasau sistemele de tragere și trăgeau ei înșiși cu rachete.”

De asemenea, un incendiu uriaș a izbucnit vineri la un depozit de combustibil din Belgorod, un oraș rusesc lângă granița cu Ucraina – despre care Rusia a spus că a fost cauzat de un atac aerian al elicopterelor ucrainene. Până acum, publicația CNN a declarat că nu poate verifica această afirmație, iar Ministerul Apărării ucrainean a declarat pentru CNN că nu are informații despre incident.

Zelenskiy a mai spus că nu ar fi dispus să facă comerț cu teritoriul ucrainean în schimbul unui acord de pace cu Rusia. „Nu facem comerț cu teritoriul nostru. Deci chestiunea integrității teritoriale și a suveranității este în afara discuției”, a spus Zelenskiy.

Forțele ruse fac o operațiune de „retragere rapidă” din zonele din jurul capitalei Kiev și orașului Cernigov din nordul Ucrainei, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak. „Odată cu [această] retragerea rapidă a rușilor din regiunile Kiev și Cernigov… este clar că Rusia acordă prioritate unei alte tactici: retragerea spre est și sud”, a spus el pe rețelele de socializare.

Rezervele de aur și valută străină ale Ucrainei se ridică la 29 de miliarde de dolari, la același nivel ca înainte de invazia Rusiei, datorită sprijinului financiar extern, a declarat consilierul economic al președintelui, Oleh Ustenko, la televiziunea națională. „Înainte de război era de 29 de miliarde de dolari, apoi a scăzut la 27,5 miliarde de dolari, apoi a fost o infuzie de valută și suntem din nou la nivelul de 29 de miliarde de dolari”, a spus el, exprimându-și încrederea că acest curs al monedei hryvnia poate fi menținut stabil.

Statele Unite vor oferi încă 300 de milioane de dolari în asistență de securitate Ucrainei, a anunțat vineri Pentagonul. Noul pachet înseamnă că Statele Unite au angajat acum peste 2,3 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden, potrivit declarației secretarului de presă de la Pentagon, John Kirby.

Noul pachet include: sisteme anti-drone, vehicule blindate, echipament de vedere pe timp de noapte. Acest pachet intră sub incidența Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI), ceea ce înseamnă că armele și echipamentele vor fi achiziționate de la industrie.

Noul pachet vine în timp ce Ucraina a făcut eforturi pentru armament mai avansat din partea statelor americane și europene. O mare parte din echipamentele furnizate Ucrainei îndeplinesc aceste solicitări, dar SUA nu a acceptat unele dintre cele mai mari solicitări, cum ar fi avioanele. Declarația privind asistența de securitate este o abatere neobișnuită de la practica trecută, în care Pentagonul și administrația au fost discrete cu privire la echipamentele furnizate. De această dată, Pentagonul a prezentat în detaliu sistemele și echipamentele pe care le va primi Ucraina.

Locuitorii din Irpin, un oraș din suburbia Kievului unde forțele ruse au fost respinse de forțele ucrainene, nu au voie să se întoarcă încă, deoarece este „pur și simplu prea periculos”, a menționat Al Jazeera.

Directorul Agenției Spațiale a Rusiei a spus că restabilirea legăturilor normale dintre partenerii de la Stația Spațială Internațională (ISS) și alte proiecte spațiale comune ar fi posibilă doar cu „înlăturarea completă și necondiționată” a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Într-o postare pe rețelele de socializare, șeful „Roscosmos”, Dmitri Rogozin, a mai spus că propunerile agenției cu privire la momentul încheierii cooperării asupra ISS cu alte agenții spațiale din SUA, Canada, UE și Japonia vor fi raportate în curând autorităților ruse. El a spus anterior că sancțiunile ar putea „distruge” parteneriatul dintre SUA și Rusia pe ISS.

Ucraina se așteaptă la vești bune în weekend cu privire la evacuările persoanelor din orașul asediat Mariupol, din sud-est, a declarat un consilier al președintelui Zelesnskiy. „Delegația noastră a ajuns la un acord la Istanbul (în timpul discuțiilor de pace dintre Ucraina și Rusia) pentru a asigura evacuări”, a declarat Oleksiy Arestovici pentru televiziunea ucraineană. „Cred că astăzi sau poate mâine vom auzi o veste bună cu privire la evacuarea locuitorilor din Mariupol”.

Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar orice măsură suplimentară nu va afecta sectorul energetic, a declarat comisarul economic al UE, Paolo Gentiloni. Blocul celor 27 de națiuni se va confrunta cu o încetinire a creșterii cauzată de războiul din Ucraina, dar nu cu o recesiune, a adăugat el, declarând că prognoza de creștere de 4% este prea optimistă și UE nu va ajunge la aceasta.

Economia Ucrainei s-ar putea micșora cu 40% în acest an, ca urmare a invaziei militare a Rusiei, a anunțat Ministerul Economiei al țării într-un comunicat, citând estimări preliminare.

Sunt planificate șapte coridoare umanitare pentru a evacua civilii din orașele asediate Mariupol și Berdiansk, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk pe canalul său oficial Telegram. Mișcarea vine la o zi după ce un convoi condus de Crucea Roșie a fost forțată să se întoarcă, deoarece a spus ca sunt imposibila condițiile pentru a continua sunt „imposibile”. Un videoclip postat ulterior pe rețelele de socializare de consiliul orașului Mariupol arată un convoi de autobuze în mișcare: „Un nou convoi de evacuare de 10 autobuze condus de SES și Crucea Roșie a părăsit Zaporizhzhia către Berdiansk”, se arată în postarea referitoare la statul țării a Serviciului de urgente.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a angajat să intensifice asistența și sprijinul pentru Ucraina și a discutat despre sancțiuni „mai extinse” împotriva Rusiei în timpul unei vizite la Kiev, vineri, în care s-a întâlnit cu liderii ucraineni. „Vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele și satele”, a spus Metsola la o conferință de presă alături de președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk. „Am oferit deja asistență financiară, militară și umanitară – aceasta va continua și va crește.”

„Vom avea grijă de familiile care au fost forțate să fugă… până în ziua în care se vor putea întoarce în siguranță la casele lor”, a spus ea.

SURSE:

SURSĂ FOTO: CNN / Reuters

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ