Negocierile de la Istanbul deschid o nouă fază a conflictului ruso-ucrainean
Rusia a anunțat că va „reduce drastic” operațiunile militare de luptă în două zone cheie ale Ucrainei, în jurul capitalei Kiev și în nordul orașului Cernihiv „pentru a spori încrederea reciprocă” în negocierile de pace. Dar nu este clar cât de extinsă ar putea fi orice reducere a activității militare, Ucraina rămând sceptică după ce astăzi a văzut unele mișcări de trupe din zonele Kiev și Cernihiv, dar nicio retragere în masă, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Negocierile dintre delegațiile ruse și ucrainene de marți n-au ajuns încă în punctul în care să se poată vorbi despre o încetare a focului, deși există sentimentul că cel puțin războiul intră într-o nouă fază. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că este un „factor pozitiv” faptul că Ucraina și-a prezentat propunerile scrise în timpul discuțiilor de la Istanbul, dar a adăugat că „nu putem spune că a existat ceva promițător sau vreun rezultat important”. De asemenea, negociatorul principal al Moscovei, Vladimir Medinsky, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri de stat ruse Tass, că mai este „un drum lung de parcurs” pentru a ajunge la un acord reciproc cu Ucraina.
În cadrul discuțiilor de la Istanbul, Ucraina a stabilit un cadru detaliat pentru un acord de pace în baza căruia țara va rămâne neutră, dar securitatea sa va fi garantată de un grup de țări terțe. Aceasta a spus că va fi, de asemenea, dispusă să poarte discuții pe o perioadă de 15 ani cu privire la viitorul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Între timp, Rusia a declarat că intenționează să-și reducă activitatea militară în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, și a orașului Cernihiv, din nord. Întrebat despre oferta ucraineană privind statutul Crimeei, Peskov a spus că nu este nimic de discutat pe această temă, deoarece Crimeea face parte din Rusia în conformitate cu constituția țării.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că bombardarea orașului ucrainean asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene se vor preda. Putin a făcut aceste comentarii în timpul unei convorbiri telefonice de o oră cu președintele francez Emmanuel Macron, marți seară, a anunțat Kremlinul într-un comunicat. Dar oficialii francezi au spus că liderul rus a fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare a civililor din oraș.
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la televiziunea națională din Ucraina că forțele ruse bombardează aproape toate orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de autoproclamata republică Donețk. Reuters relatează că a avertizat despre agravarea situației pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile pentru a ataca în acea regiune.
Armata rusă a raportat o nouă serie de lovituri asupra arsenalelor și depozitelor de combustibil ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că forțele ruse au folosit rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune lansate aerian pentru a viza un depozit de combustibil din Starokostiantyniv și Hmelnytskyi din centrul Ucrainei. El a adăugat că trupele au lovit și sediul forțelor speciale ucrainene din Bereznehuvate, în regiunea de sud Mykolaiv, și că lansatoare mobile de rachete Iskander au fost folosite pentru a lovi două depozite de muniții din regiunea de est Donețk.
Forțele ruse au lovit o instalație a Crucii Roșii în orașul-port Mariupol, asediat din sudul Ucrainei, potrivit avocatului poporului ucrainean Lyudmyla Denisova. Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii Internaționale a declarat că „putem confirma că imaginea vehiculată arată depozitul ICRC (International Committee of the Red Cross) din Mariupol. Nu avem o echipă pe teren în Mariupol așa că nu avem alte informații, inclusiv despre potențiale victime sau pagube. Putem spune că deja distribuisem toate proviziile de ajutor în depozit.”
Ministrul de externe al Rusiei a salutat China ca parte a unei noi ordini mondiale „juste” înaintea discuțiilor cu omologul său chinez, Wang Yi, în orașul Huangshan din China. „Noi, împreună cu dumneavoastră și cu simpatizanții noștri ne vom îndrepta către o ordine mondială multipolară, justă și democratică”, a spus Serghei Lavrov, într-un videoclip difuzat de Ministerul rus de Externe înaintea începerii discuțiilor dintre cei doi. Minstrul chinez, la rândul său, a spus că, în privința cooperării China-Rusia, aceasta nu are limite, repetând o remarcă folosită de președintele rus Vladimir Putin și de omologul său chinez Xi Jinping pentru a caracteriza relațiile dintre cele două state.
Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că există încă pericolul ca muniția să explodeze la defuncta centrală nucleară de la Cernobîl și a cerut „Consiliului de securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare.” Vereshchuk a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei, în cadrul discuțiilor de ieri de la Istanbul, să permită stabilirea a 97 de coridoare umanitare către orașele și satele din Ucraina afectate cel mai mult de bombardamente. Trei coridoare au fost stabilite pentru astăzi.
Organizația Națiunilor Unite a numit trei experți în drepturile omului să conducă o anchetă cu privire la posibile crime de război și alte încălcări comise în timpul conflictului din Ucraina. Grupul independent va fi condus de Erik Mose, un judecător norvegian care a fost președinte al Tribunalului penal internațional pentru Rwanda din 2003 până în 2007.
Polonia intenționează să înceteze utilizarea petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2022 și a importului de cărbune rusesc cel târziu până în mai, a declarat miercuri premierul polonez, deoarece întrerupe relațiile economice cu Moscova din cauza războiului din Ucraina. „Vom impune un embargo total asupra cărbunelui rusesc și sper că până cel târziu în aprilie, mai, vom renunța complet la cărbunele rusesc”, potrivit lui Mateusz Morawiecki. „Vom face totul pentru a nu mai folosi petrolul rusesc până la sfârșitul acestui an.”
Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR , a declarat că 4,02 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie. Peste 2,3 milioane dintre ucrainenii care au fugit în străinătate se află acum în Polonia. Pe lângă cele 4 milioane de refugiați, se estimează că 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării.
SURSE:
- „Ukraine war: Russia says it will curb Kyiv assault as peace talks progress”, în BBC News, 30 Martie 2022
- „Ukraine War: Putin demands Mariupol surrender to end shelling”, în BBC News, 30 Martie 2022
- David Child, Umut Uras, Zaheena Rasheed, Ali Harb, „Russia-Ukraine live news: UN says four million have fled Ukraine”, în Al Jazeera, 30 Martie 2022
- Martin Belam, Léonie Chao-Fong, Samantha Lock, „ Russia-Ukraine war latest: 4m have fled the war, says UN, as Ukraine accuses Russia of attacking the Red Cross – live”, în The Guardian, 30 Martie 2022
SURSA FOTO: BBC News
AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ