Noi negocieri față-n față între Rusia și Ucraina

Kremlinul a declarat că discuțiile privind un acord de pace dintre Rusia și Ucraina ar putea începe marți în Turcia, adăugând că este important ca discuțiile să fie purtate față în față, în ciuda progresului redus al negocierilor de până acum. O întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy este necesară după ce există „claritate asupra tuturor problemelor vitale pentru Moscova”, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Occidentul a ignorat aceste probleme, în ciuda faptului că a fost abordat de Moscova de ani de zile, a adăugat el.

„Acum, principalul lucru este să încetăm să le facem pe plac ucrainenilor care caută doar să genereze o imagine a negocierilor și a reglementărilor. Au reușit acest lucru când au sabotat acordurile de la Minsk la scurt timp după ce le-au încheiat în februarie 2015 și, ca urmare, au declarat că nu le vor implementa”, a continuat Lavrov. „De aceea, capacitatea lor de a imita procesul ne este bine cunoscută. De data aceasta nu vor scăpa. Avem nevoie de un rezultat al negocierilor bazat pe fapte, care va fi consacrat de președinți”, a spus el. Pe de altă parte, surse din Ucraina susțin contrariul, anume că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pare să fi exclus orice întâlnire directă între Putin și Zelenskiy, spunând că ar fi contraproductiv în acest moment.

Lavrov a declarat, însă, că „aceste negocieri sunt în desfășurare. Ele vor fi reluate astăzi-mâine la Istanbul în persoană, după o serie de videoconferințe”, a spus Lavrov. „Și suntem interesați că aceste negocieri vor aduce un rezultat și că acest rezultat ne va atinge obiectivele fundamentale”.

„Faptul că s-a decis continuarea negocierilor în persoană este important”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui apel cu jurnaliştii. Peskov a spus că discuțiile dintre cele două părți ar putea fi reluate marți.

Ministrul de Finanțe al Ucrainei Serhii Marchenko spune că guvernul nu va accepta nicio pierdere de teritoriu în favoarea Rusiei și că, în ciuda războiului, salariile și pensiile sunt plătite. „Vreau să vă spun că, în ciuda întregului război pe care îl vedem acum, guvernul nostru încă funcționează”, a declarat Marchenko pentru CNN. El a spus că guvernul plătește salarii și pensii și 200 de dolari pentru fiecare persoană care și-a pierdut locul de muncă din cauza războiului. „În prezent, peste 3 milioane de oameni sunt refugiați și trăiesc temporar în țări europene. Este, de asemenea, un prejudiciu mare pentru economia noastră”, a spus el.

Organizația Națiunilor Unite a desemnat un oficial să studieze „imediat” posibilitățile de „încetare a focului în Ucraina”, împreună cu autoritățile ucrainene și ruse, a anunțat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres. Această sarcină îi revine lui Martin Griffiths, subsecretarul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare și coordonator de ajutor de urgență. „O încetare a ostilităților va permite furnizarea de ajutor umanitar esențial și, de asemenea, va permite civililor să se deplaseze în siguranță. Va salva vieți, va preveni suferința și va proteja civilii”, a spus Guterres. „Sper că o încetare a focului va ajuta, de asemenea, la abordarea consecințelor globale ale acestui război, care riscă să agraveze criza profundă a foametei din multe țări în curs de dezvoltare, care nu au deja spațiu fiscal pentru a investi în recuperarea post-pandemie și care acum se confruntă cu costuri crescute pentru alimente și energie.”

Secretarul general a mai spus că în prezent lucrează și este în legătură permanentă cu peste 1.000 de angajați ONU în Ucraina, care lucrează în opt centre umanitare din Dnipro, Vinnytsia, Liov, Uzhorod, Cernivitzi, Mukachevo, Lugansk și Donețk.

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat că trebuie evitată repetarea unei crize a refugiaților precum cea din 2015. „Nu putem repeta situația din 2015, am primit 12% dintre refugiați, dar nu putem face acest lucru din nou acum”, a spus Andersson, vorbind la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin. Trebuie să depunem eforturi pentru încheierea acestui război”, a adăugat Andersson. Premierul a recunoscut, de asemenea, ajutorul Poloniei în primirea refugiaților ucraineni.

Propunerea de buget pentru 2023 a președintelui american Joe Biden include o finanțare sporită pentru securitate – atât pe plan intern, cât și internațional – și reduce deficitul, a declarat Casa Albă luni dimineață, dar oficialii admit că inflația ar putea continua să cauzeze probleme economiei generale.

Pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continuă, bugetul propus include 6,9 ​​miliarde de dolari pentru Inițiativa Europeană de Descurajare și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și „combaterea agresiunii ruse pentru a sprijini Ucraina”. Biden urmează să vorbească despre propunerea sa de buget mai târziu luni.

Shalanda Young, directorul Biroului de Management și Buget, a declarat că în timpul a ceea ce „va fi un deceniu decisiv pentru lume”, propunerea face „una dintre cele mai mari investiții în securitatea națională din istoria SUA, consolidând armata noastră și valorificând puterea noastră reînnoită de acasă pentru a face față provocărilor globale presante.”

Totodată, oficialii americani spun că estimările privind inflația reflectată în buget au fost stabilite în noiembrie – înainte de invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, care a tensionat economia și a crescut prețurile în general.

Între timp, raidurile aeriene ruse continuă în Ucraina, chiar cu o zi înainte ca reprezentanții Rusiei și Ucrainei să se întâlnească în Turcia pentru o nouă rundă de discuții. Într-un interviu cu jurnaliştii independenţi ruşi duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat că ţara sa este „gata” să discute despre adoptarea unui statut neutru, în ciuda faptului că Moscova oferă puţine speranţe pentru un acord care să pună capăt celor cinci săptămâni de lupte.

Orice acord ar trebui supus poporului ucrainean printr-un referendum, a spus președintele Ucrainei. Dar Zelenskiy și-a subliniat încă o dată dorința de a ajunge la un acord de pace concret. Zelenskiy a reacţionat la încercarea Rusiei de a-i cenzura interviul cu jurnaliştii ruşi, spunând că Moscova este „speriată” de jurnaliştii „care pot spune adevărul”.

SURSE:

SURSĂ FOTO: Daily / Al Jazeera

AUTORI: Ștefania-Teodoara COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ