BOOK REVIEW: Daniel Larsen, Plotting for Peace: American Peacemakers, British Codebreakers, and Britain at War, 1914–1917, Cambridge, Cambridge University Press, 2021

Daniel Larsen este profesor de istorie la Trinity College, University of Cambridge.

În timp ce Marea Britanie la sfârșitul anului 1916 se confruntă cu perspectiva unei crize economice și din ce în ce mai dependentă de SUA, facțiunile rivale din guvernul lui Herbert Henry Asquith au avut numeroase dispute dacă să caute sau nu încheierea negociată a Primului Război Mondial.

În această nouă relatare captivantă, Daniel Larsen spune pentru prima dată întreaga poveste a modului în care prim-ministrul britanic Asquith și susținătorii săi au căutat în secret să pună capăt războiului. El arată cum au susținut eforturile președintelui Woodrow Wilson de a convoca o conferință de pace și cum serviciile de informații britanice, încălcând clandestin codurile americane, au urmărit să saboteze aceste eforturi de pace și i-au ajutat pe rivalii lui Asquith.

„Plotting for Peace: American Peacemakers, British Codebreakers, and Britain at War” menționează modul în care Antanta depindea de finanțele și bunurile americane pentru desfășurarea războiului. Vedem trecerea puterii financiare de la Londra la Washington.

Oficialii din acea perioadă a guvernului și structurilor de informații britanice au depus un efort semnificativ în sensul citirii și decriptării tuturor  telegramelor diplomatice americane dintre Europa și Washington, aceste decriptări au fost folosite într-o bătălie (după cum o numește în lucrarea sa Daniel Larsen) între Trezorerie, care era îngrozită de catastrofa financiară care se pretindea, și Lloyd George și generalii din cadrul armatei britanice.

„Plotting for Peace” încearcă să aducă noi argumente care transformă înțelegerea asupra politicii britanice și medierii americane în timpul Primului Război Mondial, încorporând dimensiunea necunoscută a spionilor, codurilor și informațiilor, împreună cu noi perspective din istoria economică. Corectează multe dintre distorsiunile în înțelegerea noastră actuală a acestui conflict crucial.

Kathleen Burk, autoarea lucrării „ The Lion and the Eagle: The Interaction of the British and American Empires 1783–1972”, spune despre cartea lui Daniel Larsen următoarele: „Folosind instrumentele istoriei politice, diplomatice, economice și de intelligence, el analizează încercările eșuate de mediere americană și susține că acele credințe istorice de lungă durată sunt complet greșite.”

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ