Discursul președintelui american, apel către „lumea liberă” în scopul susținerii luptei pentru valorile democratice
Președintele american Joe Biden și-a schimbat dramatic retorica împotriva lui Vladimir Putin, cerând ca liderul rus să fie îndepărtat din cauza invaziei sale brutale în Ucraina. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus Biden la sfârșitul unui discurs susținut astăzi, 26 martie, în capitala Poloniei, care a servit drept punct de temelie pentru o călătorie de patru zile în Europa. Într-un discurs important de la Varșovia, Biden a comparat rezistența Ucrainei împotriva unei invazii ruse cu „lupta pentru libertate” anti-sovietică și a spus că lumea trebuie să se pregătească pentru „o luptă lungă pe viitor”. El a numit, de asemenea, conflictul din Ucraina un „eșec strategic” pentru Moscova. „Suntem cu voi”, le-a spus el ucrainenilor.
De asemenea, președintele Statelor Unite a transmis un mesaj și cetățenilor ruși, el spunând că aceștia „nu sunt inamicul nostru” și i-a îndemnat să-l învinovățească pe Putin pentru sancțiunile economice grele impuse de Occident. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat el. Biden a subliniat că forțele americane sunt în Europa pentru a apăra aliații NATO, nu pentru a se angaja la o confruntare cu forțele ruse. Totodată, el a avertizat Rusia să nu se deplaseze pe „un centimetru” din teritoriul NATO, reiterând „obligația sacră” de apărare colectivă pentru membrii alianței.
Mai târziu, sâmbătă, un oficial de la Casa Albă a declarat că președintele SUA nu a cerut schimbarea regimului în Rusia. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, a spus oficialul. Biden a vorbit frecvent despre asigurarea faptului că invazia Kremlinului lansată acum mai bine de o lună, devine un „eșec strategic” pentru Putin și l-a descris pe liderul rus drept „criminal de război”. Dar până la declarațiile sale de la Varșovia, liderul american nu spusese că Putin nu ar trebui să conducă Rusia, oficialul de la Casă Albă declarând că asta reiese doar din ceea ce a apărut în presa rusă.
Patruzeci și patru de persoane au fost grav rănite de raidurile aeriene rusești în orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a declarat primarul orașului, inclusiv trei copii. Răniții nu au putut fi evacuați în zone mai sigure pentru tratament de urgență, deoarece orașul a fost blocat de forțele ruse, a declarat Vladislav Atroșenko la televiziunea națională în această sâmbătă. „Nu pot supraviețui aici din cauza gravității rănilor lor, au nevoie de evacuare urgentă”, a spus el, adăugând că se poartă discuții cu privire la „cum să scoți răniții grav prin orice mijloace”. Autoritățile din capitala Ucrainei Kiev au spus că speră să ajungă la un acord asupra unui coridor umanitar pentru sâmbătă, dar au avertizat că negocierile cu Rusia sunt dificile.
Cel puțin 59 de lăcașuri de cult din Ucraina au fost bombardate de forțele ruse, se arată într-un raport al autorității din țară responsabilă cu afacerile bisericii. Biserica Ortodoxă Ucraineană, care funcționează sub Patriarhia Moscovei și este deosebit de puternică în estul țării, a suferit pierderi deosebit de mari, a adăugat acesta. O biserică catolică, cinci biserici protestante, trei moschei și trei sinagogi au fost, de asemenea, avariate în lupte până acum.
Trei explozii au fost auzite în apropierea orașului Liov din vestul Ucrainei, a declarat un oficial al consiliului municipal. „Au avut loc trei explozii puternice în apropiere de Liov… Toată lumea ar trebui să rămână calmă și să stea în casă”, a spus Igor Zinkevych într-o postare pe Facebook, postând o fotografie cu fum negru greu.
Ucraina oferă propriile sale instalații de stocare a gazelor naturale pentru a păstra rezervele strategice de energie ale UE, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko. Țara se poate baza pe cele mai mari depozite subterane din Europa, a scris Halușcenko într-o postare pe Facebook. Ministrul a salutat, de asemenea, eforturile UE de a înlătura blocul de aprovizionarea cu gaze rusești și de a cumpăra în comun de la alți furnizori. Ucraina ar putea contribui la acest mecanism de solidaritate și echilibrare cu instalațiile sale de depozitare, a adăugat el.
Rusia spune că își va concentra invazia Ucrainei pe „eliberarea” estului, semnalând o posibilă schimbare a strategiei sale. Ministerul Apărării a spus că obiectivele inițiale ale războiului au fost complete și că Rusia a redus capacitatea de luptă a Ucrainei. Invazia Rusiei părea să aibă ca scop capturarea rapidă a orașelor mari și răsturnarea guvernului.
Dar a stagnat în fața rezistenței acerbe a Ucrainei. „Principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost îndeplinite”, a declarat Serghei Rudskoy, șeful administrației principale de operațiuni a Statului Major General. „Capacitățile de luptă ale forțelor armate ucrainene au fost reduse substanțial, ceea ce ne permite să ne concentrăm principalele eforturi pe atingerea obiectivului principal: eliberarea Donbasului”, a adăugat el, referindu-se la o zonă din estul Ucrainei aflată în mare parte sub inflența rusească cu ajutorul separatiștilor sprijiniți de Rusia.
Armata rusă bombardează locuri civile și militare din orașul-port Mariupol din aer și cu artilerie, a spus Statul Major ucrainean într-un raport. Între timp, forțele terestre rusești încearcă să avanseze în centrul orașului. Oleksiy Arestovych, un consilier principal al lui Zelenskiy, s-a referit și la luptele de stradă din orașul din sud. Din partea rusă, liderul cecen Ramzan Kadyrov a publicat videoclipuri care ar arăta desfășurarea luptătorilor săi la Mariupol.
Statele Unite au un „angajament sacru” față de apărarea colectivă a alianței militare NATO, i-a spus Biden omologului său polonez Duda în timp ce se afla la Varșovia. „Poți conta pe asta… Pentru libertatea ta și a noastră”, a adăugat el. Comentariul lui Biden a venit după ce Duda a spus că polonezii simt „un mare sentiment de amenințare” din cauza războiului în curs. Biden a spus, de asemenea, că el consideră că Putin „dorește divizarea, să poată separa flancul estic de vest”. Cu toate acestea, a spus el, nu a reușit să facă acest lucru.
În capitala Kiev va fi impusă de sâmbătă seara până luni dimineață, o restricție cu scopul de încetare a oricărui gest de atac, a anunțat primarul Vitali Klitschko. „Comandamentul militar a decis să întărească restricția. Va începe de la 20:00 sâmbătă și va dura până luni până la 7:00 am”, a spus el pe Telegram. El a spus că locuitorii pot „ieși să caute adăpost doar dacă se sting sirenele” și a adăugat că „transportul public, magazinele, farmaciile și pompele de benzină vor fi închise”.
Președintele ucrainean Zelenskiy s-a adresat prin transmisiune video la un forum de peste o duzină de lideri mondiali la Forumul anual de la Doha din Qatar. Intervenția lui Zelenskiy nu a fost anunțată ca făcând parte din program, posibil pentru că organizatorii săi doreau să aducă partea rusă. Președintele ucrainean a cerut țărilor prezente să ia măsuri pentru a izola în continuare Moscova și a boicota petrolul și gazele rusești și a îndemnat națiunile bogate în gaze precum Qatar să intervină. „Chiar dacă Qatar ar dori să facă așa ceva, oricât de profitabil ar fi, ar fi aproape imposibil să se acopere cele 30% din necesarul de energie al Europei, care este în prezent asigurat de Rusia”, a comentat un reporter Al Jazeera.
SURSE:
- Ali Harb, Kate Mayberry, Hamza Mohamed, Virginia Pietromarchi, „Five wounded in attack on Lviv”, în Al Jazeera, 26 Martie 2022
- „Russia’s Vladimir Putin ‘cannot remain in power’, says Joe Biden”, în Al Jazeera, 26 Martie 2022
- Vivian Ho, Nadeem Badshah, Kevin Rawlinson, Tom Ambrose, Rebecca Ratcliffe, „Russia-Ukraine war latest: Biden says Putin ‘cannot remain in power’; US offers Ukraine further military support”, în The Guardian, 26 Martie 2022
- „Biden to call for Western unity as Russia suffers setbacks”, în NBC News, 26 Martie 2022
- „Russia targets east Ukraine, says first phase over”, în BBC News, 26 Martie 2022
SURSĂ FOTO: Al Jazeera / The Guardian
AUTORI: Ștefania-Teodoara COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ