Președintele Vladimir Putin răspunde discursului Occidentului de „anulare” a culturii rusești și a sancțiunilor
Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat că forțele ucrainene au reocupat orașe și poziții defensive de la periferia estică a Kievului în cea mai recentă actualizare a informațiilor. Mai spre est, însă, ciocnirile intense din jurul orașului Izyum au lăsat o mare parte din oraș distrusă, spun oficialii orașului, cu noi imagini din satelit care dezvăluie amploarea devastării din regiune. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a marcat o lună de când Rusia și-a lansat atacul la scară largă mulțumind forțelor armate ale țării sale și sugerând că Moscova nu ar fi lansat invazia dacă ar fi cunoscut amploarea rezistenței ucraienene.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a anunțat vineri două coridoare de evacuare pentru Mariupol și orașul ocupat Melitopolul. Vorbind într-un mesaj televizat, Vereșciuk a spus că rutele vor lega cele două orașe de Zaporizhzhia, care se află la nord și este încă sub controlul ucrainean. De asemenea, este planificată o evacuare centralizată cu autobuzul din orașul Berdiansk ocupat de Rusia, a spus vicepremierul, adăugând că la intrarea în oraș sunt parcate 48 de autobuze.
Trupele ucrainene au respins un atac rusesc asupra orașului Slavutych, din nordul orașului, care găzduiește muncitorii de la centrala nucleară de la Cernobîl din apropiere, a declarat vineri un consilier prezidențial. Slavutych a fost construit pentru a găzdui muncitorii de la centrala Cernobîl în urma dezastrului nuclear din 1986. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici a declarat că „primul atac” de vineri asupra „orașului armelor nucleare” a fost respins. Declarația sa a venit la doar câteva ore după ce consiliul orașului Slavutych i-a avertizat pe cetățeni să rămână în casele lor, invocând amenințarea lunetisților. Oficialii au avertizat de zile întregi că trupele ruse erau aproape de oraș și că evacuarea era imposibilă.
Aproximativ 300 de civili au fost uciși în loviturile asupra teatrului care era folosit ca adăpost în orașul-port ucrainean Mariupol, au declarat oficialii locali. „Se vrea să creadă că toată lumea a reușit să scape. Dar cuvintele celor care se aflau în interiorul clădirii la momentul acestui act terorist spun contrariul”, a declarat vineri primăria Mariupol într-un comunicat pe Telegram. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent. Rapoartele anterioare sugerau că unii civili care se adăposteau în teatru au supraviețuit.
Patru persoane au fost ucise după ce o instalație din Harkov folosită ca centru de ajutor umanitar a fost lovită de bombardamente vineri dimineață, a declarat poliția din Harkov. „Astăzi, în jurul orei 7:45, Federația Rusă a tras asupra unei policlinici din cartierul Osnoviansky al orașului, unde se află centrul de ajutor umanitar. Nu există facilități militare în apropiere”, a declarat poliția locală într-un comunicat.
Armata ucraineană spune că forțele sale l-au ucis pe generalul rus Yakov Rezantsev în timpul luptei de la Chornobaiivka, în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării nu a comentat afirmația ucraineană. Până acum, se crede că aproximativ șase generali ruși au fost uciși de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, precum și un comandant adjunct al flotei Mării Negre.
Președintele american Joe Biden a anunțat o nouă inițiativă menită să-l priveze pe președintele rus Vladimir Putin de profiturile energetice europene folosite pentru a „conduce mașina lui de război”, adăugând că Statele Unite vor ajuta Europa să-și reducă dependența de petrol și gaze rusești și vor asigura continentul că are suficiente provizii pentru următoarele două ierni. Statele Unite vor lucra pentru a furniza Europei cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni, a spus Casa Albă. Vorbind alături de Biden, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat grupul comun de lucru al energiei drept un „pas mare” în eforturile de diversificare a aprovizionării cu gaze din afara Rusiei.
Președintele american Joe Biden s-a oprit în apropiere de Rzeszow, Polonia, pentru a mulțumi Diviziei 82 Aeropurtate a Armatei SUA înainte de întâlnirea sa cu președintele țării Andrzej Duda la Varșovia. „Suntem în mijlocul unei lupte între democrații și oligarhi”, a spus Biden în timpul întâlnirii sale. Biden a adăugat că lumea nu va mai fi la fel în 10 sau 15 ani și întrebarea este „cine va prevala”, democrația sau autocrația.
Rusia a răspuns la cererea SUA de a o exclude din grupul G20 format din statele cu cele mai puternice economii, invocând nevoia de a dezvolta alte modalități de promovare a relațiilor internaționale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut importanța formatului G20, dar a spus că „atunci când o mare parte a membrilor săi se află în stare de război economic cu noi prin propriile lor inițiative”, părăsirea grupului nu ar fi „nimic fatal”. Comentariile lui Dmitri Peskov au venit ca răspuns la președintele american Joe Biden, care a cerut să interzică Rusia din grupul puterilor economice internaționale din cauza conflictului din Ucraina. O astfel de decizie ar cere un consens din partea celorlalți membri.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat vineri Occidentul pentru discriminarea culturii ruse, comparând tratamentul personalităților culturale ruse cu cel al autorului „anulat” al seriei Harry Potter, JK Rowling. La o întâlnire televizată cu personalități culturale, Putin a spus că Occidentul „încearcă să anuleze o întreagă cultură de o mie de ani, poporul nostru”, invocând anularea evenimentelor care implică artiști ruși în unele țări occidentale. „Acum se angajează în cultura anulării, chiar eliminând Ceaikovski, Shostakovici şi Rahmaninov de pe afişe, scriitorul rus şi cărţile sunt acum anulate”, a spus Putin. În discursul său, liderul rus a adăugat că „ultima dată” când o astfel de campanie a fost dusă împotriva „literaturii nedorite” a fost atunci când susținătorii naziștilor au ars cărți în anii 1930.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că îl va îndemna pe Vladimir Putin să facă o „ieșire onorabilă” din Ucraina devenind „arhitectul” unui acord de pace cu Kievul. Vorbind la întoarcerea de la summit-ul liderilor NATO ținut de la Bruxelles, liderul turc a spus că se așteaptă să vorbească cu Putin în weekend sau la începutul săptămânii viitoare. „Ar trebui să-i spunem [lui Putin]: „Acum, trebuie să fii arhitectul [următorului] pas către pace”, a spus el reporterilor care călătoreau cu el în avionul său, potrivit ziarului pro-guvernamental Hurriyet. „Trebuie să rezolvăm această problemă spunând: „Fă o ieșire onorabilă”.
SURSE:
SURSA FOTO: CNN News/ NBC News
AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ