O luna de conflict ruso-ucrainean: liderii occidentali propun noi măsuri de susținere pentru Ucraina

La o lună de când Rusia a invadat Ucraina, președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a cerut oamenilor din întreaga lume să se unească în mitinguri pentru a protesta împotriva războiului. „Veniți în piețele voastre, străzile voastre. Faceți-vă vizibili și auziți. Spuneți că oamenii contează. Libertatea contează. Pacea contează. Ucraina contează”, a spus el.

La o lună de la invadarea Ucrainei de către Rusia, forțele sale sunt împinse înapoi în jurul Kievului și iau poziții defensive la nord-vest de capitală, a declarat un oficial american. Marina ucraineană a făcut public printr-un comunicat faptul că o navă rusă a fost distrusă în portul ocupat Berdiansk de pe Marea Azov, la 75 km de orașul sudic Mariupol.

Liderii mondiali s-au întâlnit la Bruxelles pentru o rundă de summit-uri de urgență ale NATO, Consiliului European și G7, în timp ce încearcă să-și alinieze răspunsurile la invazia Rusiei, liderii fiind așteptați să anunțe noi sancțiuni și asistență militară suplimentară pentru Ucraina.

Președintele ucrainean Zelenskiy a declarat Alianței Nord-Atflantice într-un discurs că țara sa are nevoie doar de o fracțiune din puterea de foc combinată a alianței. Ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a cerut Europei să ignore insistențele Rusiei conform cărora plata viitoarelor livrări de gaz rusesc va trebui făcută în ruble, un anunț care a dus la creșterea prețurilor la gaze în Europa.

În timp ce Rusia încearcă să pună capăt progreselor realizate în regiunea Harkov din Ucraina cu fortăreața sa din estul îndepărtat al țării, orașul Izyum s-a trezit prins în lupte teribile, a declarat un oficial local. Deputatul Max Strelnyk a declarat pentru CNN că orașul a fost „complet distrus” de avioanele și artileria rusă, chiar dacă luptele aprige au continuat în interiorul Izyum pentru controlul solului. Strelnyk a spus că trupele ruse au ocupat partea de nord a orașului și au încercat să treacă râul Seversky Doneț – care are formă de „U” în timp ce trece prin oraș – pentru a lua și partea de sud, deținută în prezent de forțele armate ucrainene. „Din păcate, nu putem spune numărul exact al morților [în oraș]”, a comentat Strelnyk, dar a estimat că „mai mult de o sută” de oameni au fost uciși în lupte. „Orașul este blocat complet”, a spus el. „Trupele ruse nu vor lăsa pe nimeni să intre sau să iasă”, a adăugat el, ceea ce înseamnă că ajutorul umanitar nu poate ajunge în oraș.

Națiunile occidentale îl avertizează joi pe Vladimir Putin că țara sa va plăti costuri „dezastruoase” pentru invadarea Ucrainei, în timpul unui trio fără precedent de o zi de summit-uri NATO, G7 și UE, la care a participat și președintele Statelor Unite, Joe Biden, la Bruxelles.

Președintele Zelenskiy a spus că speră la „pași semnificativi” în urma acestor summit-uri, menționând că aceste întruniri la nivel înalt vor dezvălui „cine este un prieten, cine este partener și cine ne-a trădat pentru bani”.

Însă, ceea ce nu vor face liderii prezenți la aceste summit-uir, totuși, este ceea ce președintele Ucrainei a cerut în mod repetat: să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei. Oficialii SUA și NATO au spus în mod repetat că o astfel de mișcare ar risca să-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin și să declanșeze un război mai larg cu Rusia.

O discuție despre poziția forțelor NATO de-a lungul marginii sale de est a făcut, de asemenea, parte din izbucnirea diplomatică de ultim moment. Iar liderii au discutat despre ce trebuie să facă dacă Rusia folosește o armă chimică, biologică sau chiar nucleară, o perspectivă care provoacă îngrijorare din ce în ce mai mare pe măsură ce războiul ajunge într-un impas. Într-o declarație ulterioară, președintele american Joe Biden a spus că NATO este „la fel de puternică și unită ca niciodată”.

Între timp, Zelenskiy, pe lângă intervenția sa video în cadrul summit-ului G7, s-a adresat și parlamentului suedez și a spus că Ucraina merită să fie membră cu drepturi depline a Comunității Europene.

Șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene au fost convenite pentru joi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk.

Numărul morților civili în Ucraina a depășit 1.000 de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat joi Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, avertizând că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”. „Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”, potrivit OHCHR.

Într-o declarație, organismul ONU a detaliat cele 1.035 de decese de civili ca fiind „214 bărbați, 160 femei, 14 fete și 28 băieți, precum și 48 de copii și 571 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut”. Acesta a adăugat că cel puțin 1.650 de civili au fost răniți de la începutul invaziei.

În regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, OHCHR a înregistrat 311 decese de civili și 857 de civili răniți. În alte regiuni, inclusiv în orașele Kiev, Cerkași, Cernihiv, Harkov, Herson, Kiev, Mykolaiv, Odesa, Sumi, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Jytomyr, 724 de civili au fost uciși și 793 au fost răniți.

O prezentatoare a postului de televiziune Russia 24 TV a întrerupt joi un interviu în direct pentru a difuza imagini preînregistrate ale reuniunii operaționale a Consiliului Național de Securitate a țării, care l-a inclus pe ministrul Apărării Sergei Shoigu, care nu a mai fost văzut de peste o săptămână. Prezentatoare nu a spus, însă, când a avut loc întâlnirea. Prezentatorul l-a citat pe purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitriy Peskov, sugerând că Shoigu dădea de la distanță un raport despre așa-numita „operațiune militară ucraineană”. Filmările nu l-au arătat pe Shoigu vorbind, dar imaginea sa a apărut pe ecran printre alți participanți la apeluri video care raportau președintelui rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins anterior lipsa de prezență publică a lui Shoigu, spunând că „are multe lucruri de care se acupă în acest moment”. Vorbind joi la CNN, Peskov a refuzat să comenteze, de asemenea, o investigație independentă asupra surselor Ministerului Apărării care scurg informații despre problemele de sănătate ale lui Shoigu.

Shoigu a apărut ultima dată într-o emisiune Channel One pe 18 martie, despre care postul rusesc a spus că este din acea zi. Dar jurnaliştii ruşi au speculat că evenimentul difuzat a fost din 11 martie.

Statele Unite au declarat joi că vor oferi asistență umanitară de peste 1 miliard de dolari pentru persoanele afectate de invazia rusă a Ucrainei. Fondurile vor ajuta la furnizarea de hrană, adăpost, apă curată, materiale medicale și alte asistențe, a spus Casa Albă.

În plus, Casa Albă a declarat că va susține un fond de 320 de milioane de dolari menit să susțină democrația în țările care se învecinează cu Uniunea Europeană, inclusiv finanțare pentru drepturile omului, mass-media independentă și inițiative anticorupție.

Statele Unite ale Americii vor anunța în cadrul acestei rude de summit-uri noi sancțiuni împotriva a peste 300 de membri ai Dumei Ruse și a peste 40 de companii rusești, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației.

SURSE:

SURSĂ FOTO: CNN

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ