Președintele ucrainean e pregătit pentru o serie de concesii în negocierile cu rușii

Rusia a emis un termen limită pentru ca autoritățile de la Mariupol să predea orașul Moscovei (ora 22:00, duminică), ucrainenii respingând ultimatumul. Dar cu toate că s-a agravat criza umanitară, Ucraina a rezistat cererilor Rusiei de a preda Mariupol, orașul-port important din punct de vedere strategic, în care civilii au fost prinși și bombardați de săptămâni.

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unui centru comercial din Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat pentru CNN că este deschis negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin, dar dacă acestea eșuează, ar putea duce la un război mai larg. Președintele american Joe Biden și alți lideri mondiali vor organiza un set de summit-uri de urgență în Europa în această săptămână. Însă puțini observatori cred că orice lucru asupra căruia ar putea fi de acord va fi suficient pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina. Biden „nu are niciun plan” să viziteze Ucraina, a spus Casa Albă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a cerut din nou deschidera unui dialog cu omologul său rus Vladimir Putin, spunând că este pregătit pentru un compromis pentru a pune capăt războiului de aproape o lună care a declanșat o criză fără precedent a refugiaților și a lăsat mari orașe ucrainene devastate. Zelenskiy a declarat luni că statutul teritoriilor contestate din estul țării ar putea fi dezbătut și că este dispus să-și abandoneze ambiția NATO în schimbul retragerii forțelor ruse. „La prima întâlnire cu președintele Rusiei, sunt gata să ridic aceste probleme”, a spus el luni seara într-un interviu acordat canalelor de televiziune ucrainene. „Este un compromis pentru toată lumea: pentru Occident, care nu știe ce să facă cu noi în privința NATO, pentru Ucraina, care vrea ca garanțiile viitoare să fie în siguranță și pentru Rusia, care nu vrea extinderea NATO în continuare”, a adăugat el.

Volodimir Zelenskiy a declarat că orice modificare constituțională care se referă la garanțiile de securitate în țară ar trebui să fie decisă printr-un referendum și nu numai de el. Președintele a făcut aceste comentarii luni în timpul unui interviu acordat postului public ucrainean Suspilne News. „Este un proces lung, care va fi decis de parlament și de poporul ucrainean”, a spus el. „Ucraina nu poate îndeplini ultimatumurile rusești”, a spus el. „Ar trebui să fim distruși mai întâi.”

Între timp, Kremlinul a cerut marți discuții mai „substanțiale” despre Ucraina. „Se întâmplă un fel de proces. Ne-am dori (discuții) mai active și substanțiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor. Poziția Rusiei era „cunoscută părții ucrainene”, deoarece Moscova și-a transmis cererile în formă scrisă „cu multe zile în urmă”, a spus Peskov.

La aproape o lună de la începerea discuțiilor între oficialii ucraineni și ruși nu s-a ajuns până acum la oprirea sau chiar încetinirea unui război care a forțat 3,5 milioane de ucraineni să părăsească țara.

Pe teren, violența nu a avut loc, Kievul fiind sub o nouă interdicție de încetare a focului de 35 de ore, după ce bombardamente rusești au distrus un centru comercial din Kiev, iar Pentagonul afirmând că Moscova intensifică operațiunile aeriene și maritime.

Președintele Joe Biden a avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la utilizarea armelor chimice în Ucraina acum că „spatele lui este lipit de zid”.

Liderul rus, conform relatărilor presei internaționale, pare că înăsprește restricțiile din Rusia, trezind temerile că s-ar putea îndrepta către tactici mai agresive în străinătate, criticul principal al Kremlinului Alexei Navalnîi fiind condamnat marți la încă nouă ani într-o colonie penală de maximă securitate.

De luni, 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit unei actualizări a Biroului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Printre morți se numără 11 fete, 25 de băieți și încă 39 de copii al căror sex nu este cunoscut, a spus OHCHR. Potrivit agenției, cel puțin 1.496 de civili au fost răniți. „Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene”, a spus OHCHR.

Biroul a avertizat că este posibil ca cifrele reale să fie „considerabil mai mari”, mai ales în ultimele zile „deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost amânată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării”.

Într-un videoclip încărcat marți devreme pe Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a numit pe piloții militari ruși neoameni, spunând: „Cu siguranță au gol în loc de inimă. În loc de suflet. În loc de tot ceea ce face uman, uman”. Fără să ofere dovezi, Zelensky a susținut, de asemenea, că trupele ruse au lovit regiunea Jhytomyr cu rachete marți și că o aeronavă rusă a fost doborâtă în regiunea Harkov, lângă Chuhuiv.

Un grup de senatori americani a cerut ca un ajutor mai letal și umanitar să fie trimis în Ucraina cât mai curând posibil după ce a călătorit în Germania și Polonia în weekend pentru a se întâlni cu organizațiile societății civile, trupele americane și refugiații ucraineni. Senatorii care au plecat în călătorie au susținut o conferință de presă luni după întoarcere. Grupul de senatori care a călătorit în Germania și Polonia a inclus senatorii Jacky Rosen, Joni Ernst, Shelley Moore Capito, Susan Collins, John Cornyn, Steve Daines, Kirsten Gillibrand, Angus King, Roger Marshall și Jerry Moran.

SURSE:

SURSĂ FOTO: CNN

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ