Oficialitățile de la Kremlin cer Occidentului să abordeze o altă tactică în negocierile privind războiul din Ucraina

Astăzi, negociatorii din partea Rusiei și Ucrainei au susținut un apel video de 90 de minute, iar grupurile de lucru au continuat să se întâlnească pe tot parcursul zilei, a declarat un negociator ucrainean, relatează Reuters. David Arakhamia, un membru al delegației ucrainene, a fost citat de presa din Ucraina spunând: „Astăzi lucrăm toată ziua.” Kremlinul spune că discuțiile de pace nu au făcut încă progrese semnificative. Moscova a acuzat Kievul că stagnează discuţiile făcând propuneri inacceptabile pentru Rusia, iar Ucraina insistă că este dispusă să negocieze, dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumurile rusești. Între timp, autoritățile ucrainene declară că cel puțin opt persoane au fost ucise în urma bombardamentelor care au distrus un centru comercial din cartierul Podilskyi al capitalei Kiev, iar Iryna Vereshchuk, viceprim-ministrul Ucrainei, a respins un apel rusesc pentru ca forțele ucrainene de la Mariupol să depună armele.

Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina intră în a 26-a zi, forțele ruse care avansează spre capitala ucraineană Kiev dinspre nord-est au stagnat, potrivit celei mai recente actualizări de informații ale Ministerului Apărării din Regatul Unit. „Luptele grele continuă la nord de Kiev”, a spus ministerul, adăugând că orașul „rămâne obiectivul militar principal al Rusiei”, în ciuda lipsei continue de progres. „Forțele care înaintează din direcția Hostomel spre nord-vest au fost respinse de rezistența acerbă a Ucrainei.” Cea mai mare parte a forțelor Rusiei rămâne la mai mult de 25 de kilometri de centrul orașului, potrivit ministerului.

Kievul a fost lovit de o serie de explozii duminică seara, acestea incluzând mai multe case și un centru comercial din nord-vestul orașului. Serviciile de stat de urgență ale Ucrainei au declarat că au primit un apel duminică la ora 22:48 cu informația că un incendiu a izbucnit la mai multe case și etaje ale unui centru comercial. Procurorul general al Ucrainei o declarat într-o postare pe Telegram: „Ca o consecință a loviturii cu rachete inamice și a incendiului rezultat, un mall a fost distrus, ferestrele clădirilor rezidențiale și vehiculele parcate în apropiere au fost avariate.”

Autoritățile din cel mai mare port al Ucrainei, Odesa, spun că forțele navale ruse din Marea Neagră au bombardat câteva clădiri rezidențiale de la periferia orașului. Este prima dată când clădirile de acolo sunt lovite. Un purtător de cuvânt al administrației militare regionale a declarat că nu au fost victime. Marina rusă a blocat Odesa, care este văzută ca o țintă strategică și simbolică majoră pentru Rusia.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată că trupele ruse aruncă grenade și deschid focul asupra unei mulțimi pașnice din orașul-port Herson. Orașul este ocupat de forțele ruse, dar au existat proteste civile persistente de când a devenit primul oraș important care a fost ocupat de Moscova încă de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Centrul de comunicații strategice al Ucrainei a declarat că forțele ruse au aruncat grenade asupra persoanelor care participau la un miting pro-ucrainean.

Rusia a cerut forțelor ucrainene să depună armele în orașul-port Mariupol din est, relatează Reuters. „Depuneți armele”, a spus generalul colonel Mihail Mizintsev, directorul Centrului Național Rus pentru Managementul Apărării, într-un briefing distribuit de Ministerul Apărării al Rusiei, potrivit Reuters. „Toți cei care depun armele au garantată trecerea în siguranță din Mariupol.” Mizintsev a susținut, de asemenea, în cadrul briefing-ului că toate coridoarele umanitare pentru civili vor fi deschise la est și vest de Mariupol, luni, la 10 a.m. ora Moscovei. El a spus că Ucraina are timp până duminică la ora 5 a.m., ora Moscovei, să depună armele și a accepta oferta sa de coridoare umanitare. Mizintsev, fără a furniza dovezi, a spus că „bandiții” ucraineni, „neo-naziștii” și naționaliștii s-au angajat în „teroarea în masă” din Mariupol, relatează Reuters. Iryna Vereșciuk, viceprim-ministrul Ucrainei, a respins ultimatumul. Situația îngrozitoare din Mariupol, însă, continuă, cu aproximativ 300.000 de oameni blocați în oraș fără resurse de energie, hrană sau apă pe fondul bombardamentelor intense. Se estimează că 90% din clădiri au fost distruse.

Opt coridoare umanitare au fost convenite pentru ca oamenii să părăsească orașele ucrainene luni, dar nu din orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean. Ea a spus că eforturile de a ajunge la Mariupol cu provizii umanitare au continuat să eșueze. Iryna Vereșciuk a afirmat că atacul asupra orașului Mariupol este personal pentru președintele rus Vladimir Putin deoarece el nu a reușit să cucerească orașul în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea. „Cred că Putin se răzbună personal asupra locuitorilor din Mariupol, după eșecul său de a prelua orașul în 2014. Este o pedeapsă colectivă pentru refuzul lor de a sta sub tutela rusă”, a declarat vicepremierul pentru ziarul francez Libération.

Dmytro Zhyvytskyy, guvernatorul regiunii Sumy, spune că satele Novoselytsya și Verkhnya Syrovatka au fost contaminate de o scurgere de amoniac provenite de la o fabrică chimică din partea de nord-est a orașului asediată de trupele ruse. Cu toate acestea, autoritățile au reușit să limiteze scurgerea după două ore, a spus Dmytro Zhyvytskyy. „Echipele de urgență lucrează pentru a elimina norul de amoniac. Nu există nicio amenințare pentru populație”, a spus el într-o postare pe Telegram.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a cerut liderilor europeni să înceteze orice comerț cu Rusia, pe fondul avertismentelor de la Kremlin că noi sancțiuni ar putea „lovi pe toată lumea”, relatează AFP. În cea mai recentă adresă video, Zelenskiy a spus: „Vă rog să nu sponsorizați armele de război ale acestei țări, ale Rusiei. Fără euro pentru ocupanți. Închideți toate porturile pentru ei. Nu le exportați bunurile dvs. Refuzați resursele energetice. Faceți presiuni ca Rusia să părăsească Ucraina.” Adresându-se direct Germaniei, el a spus: „Ai puterea. Europa are puterea.”

Germania s-a opus unei opriri definitive a importurilor rusești de energie, în ciuda solicitărilor din partea mai multor țări UE, inclusiv a statelor baltice, pentru un embargo asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia. Berlinul își menține poziția conform căreia nu se poate dispensa de importurile de petrol din Rusia, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al guvernului. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat împotriva embargoului european asupra petrolului. Peskov le-a spus reporterilor: „Un astfel de embargo ar avea consecințe foarte grave pentru piața mondială a energiei. Va avea un impact negativ foarte grav asupra balanței energetice a Europei.”

Un tribunal din Moscova a decis că activitățile Instagram și Facebook sunt „extremiste” și le-a interzis să opereze în Rusia, spun rapoartele. „Acceptăm solicitarea acuzării de a interzice activitățile companiei Meta”, a declarat judecătorul Olga Solopova, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass. Procuratura Generală a Rusiei a declarat că pe rețelele de socializare au fost postate materiale extremiste, invocând presupuse apeluri la violență împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a personalului militar staționat în Ucraina. La începutul acestei luni, procurorii au cerut o anchetă penală asupra companiei, invocând legile rusești privind propaganda și extremismul. Accesul la Facebook și Instagram fusese deja restricționat în țară din cauza a ceea ce Moscova a descris drept „știri false” despre invazia sa în Ucraina. Judecătorul a spus că decizia instanței nu se aplică serviciului de mesagerie WhatsApp, care este, de asemenea, deținut de Meta.

Președintele Joe Biden va efectua vineri o vizită în Polonia pentru a discuta despre cum să sprijine Ucraina după „războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Casa Albă. El se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda la Varșovia pentru a discuta răspunsul global la criza umanitară și a drepturilor omului care se desfășoară în Ucraina. Întâlnirea lor bilaterală va avea loc după întâlnirile lui Biden cu aliații NATO, liderii G-7 și liderii Uniunii Europene de la Bruxelles.

SURSE:

SURSA FOTO: BBC News / CNBC News

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ