Liderii occidentali încearcă susținerea unei noi runde de negocieri la cererea președintelui Ucrainei
Au trecut mai bine de trei săptămâni de când Rusia a lansat invazia în Ucraina. Kremlinul încă nu și-a îndeplinit obiectivele militare inițiale, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării al Regatului Unit, avertizând că Moscova ar putea recurge la „folosirea fără discernământ a puterii de foc”, deoarece este forțată să-și schimbe tactica. Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a cerut deschiderea unor noi discuții cu Moscova privind încheirea unui acord de pace, spunând că este „singura șansă pentru Rusia de a reduce daunele cauzate de propriile greșeli”.
Presa ucraineană a raportat că forțele ruse au efectuat un atac aerian la scară largă asupra orașului Mykolaiv, ucigând cel puțin 40 de soldați ucraineni aflați la cartierul general al brigăzii. Autoritățile ucrainene au declarat că nu au observat schimbări semnificative în ultimele 24 de ore în zonele din prima linie, remarcând că în orașele Mariupol, Mykolaiv și Herson, aflate în sud, și Izyum din est continuă să aibă loc cele mai grele lupte.
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că sistemul de rachete de coastă „Bastion” a distrus centrele de informații radio și electronice ale Forțelor Armate ucrainene din localitățile Veliky Dalnyk și Velikodolinskoe din regiunea Odesa. „În noaptea de 19 martie, aeronavele operaționale-tactice, ale armatei și fără pilot rusesc au lovit 69 de unități militare din Ucraina”, a spus ministerul. Ministerul susține că în total, „de la începutul operațiunii militare speciale, 196 de vehicule aeriene ucrainene fără pilot, 1438 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 145 de lansatoare de rachete multiple, 556 de piese de artilerie de câmp și mortiere, precum și 1237 de unități de vehicule militare speciale au fost distruse”.
Rusia a lansat rachete hipersonice pentru a lovi un depozit de arme din Ucraina. Kremlinul a declarat că a folosit rachete hipersonice Kinzhal, sau Dagger, pentru a distruge un depozit de arme din regiunea de vest a Ucrainei Ivano-Frankivsk, relatează Reuters. A fost prima dată când Rusia și-a desfășurat sistemul hipersonic Kinzhal de la începutul războiului, a declarat agenția de știri rusă Interfax. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat într-un briefing că depozitul subteran lovit vineri de sistemul Kinzhal adăpostește rachete ucrainene și muniție pentru avioane.
Imaginile din satelit arată că armata rusă sapă, construind berme de pământ pentru protecție în jurul echipamentului său militar la nord-vest de Kiev. Potrivit oficialilor NATO, ofensiva Rusiei de a captura capitala a stagnat în mare măsură. Armata ucraineană a declarat că cele două rute principale ale Rusiei pentru atacarea Kievului au fost blocate, iar Ucraina a lansat de joi o contraofensivă menită să obțină controlul decisiv asupra suburbiilor orașului.
Rusia continuă să obțină „câștiguri progresive” în sudul Ucrainei și a folosit „tehnici brutale și sălbatice” în modul în care a vizat civilii, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. „În ceea ce privește progresul rușilor în sud, aș spune că ei continuă să obțină câștiguri progresive. Aș spune, de asemenea, că au folosit niște tehnici brutale și sălbatice în ceea ce privește modul în care au vizat populațiile civile”, a declarat Austin în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul bulgar Kiril Petkov la Sofia. „Și din nou, am spera că ei [Rusia] vor alege o cale diferită. Durerea pe care au îndurat-o civilii „a fost greu de urmărit”, a adăugat Austin.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a cerut negocieri pentru pace „fără întârziere” și a avertizat că, altfel, pierderile Rusiei ar fi „uriașe”. Vorbind sâmbătă, Zelenskiy a spus că „negocierile privind pacea, securitatea pentru noi, pentru Ucraina – semnificative, corecte și fără întârziere – sunt singura șansă pentru Rusia de a reduce daunele propriilor greșeli”. „Întotdeauna am insistat asupra negocierilor. Am oferit întotdeauna dialog, am oferit soluții pentru pace”, a spus el. „Și vreau să mă audă toată lumea acum, în special la Moscova. Este timpul să ne întâlnim. Este timpul să vorbim. Este timpul să restabilim integritatea teritorială și justiția pentru Ucraina”. „În caz contrar, pierderile Rusiei vor fi atât de mari, încât câteva generații nu vor fi suficiente pentru revenire”, a adăugat Zelenskiy.
Premierul Luxemburgului Xavier Bettel a vorbit sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, a spus Bettel. „Tocmai am vorbit din nou cu Vladimir Putin. De la ultimul nostru schimb, situația de pe teren s-a înrăutățit, mai ales în orașul Mariupol. Imaginile care ajung la noi sunt intolerabile. Scopul trebuie să rămână de-escaladarea, adoptarea încetării focului și continuarea proceselor de negociere.” a spus Bettel într-o postare pe Twitter.
Rusia a fost „surprinsă până acum de amploarea și ferocitatea” rezistenței ucrainene și a fost „forțată să-și schimbe abordarea operațională”, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare de informații. „Kremlinul nu a reușit până acum să-și atingă obiectivele inițiale” și „urmează acum o strategie de uzură”, a spus ministerul. „Este probabil să implice utilizarea fără discernământ a puterii de foc, care va duce la creșterea victimelor civile, distrugerea infrastructurii ucrainene și intensificarea crizei umanitare”.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că țara speră să evacueze cetățenii prin 10 coridoare umanitare din orașele aflate în prima linie a invaziei de către Rusia. S-a decis asupra unui coridor pentru orașul asediat Mariupol, a spus Vereshchuk, potrivit Reuters. Încercările anterioare de a asigura trecerea în siguranță a civililor în cadrul unei încetări temporare a focului au eșuat în mare parte, Rusia și Ucraina dându-și vina una pe cealaltă. S-a raportat că aproximativ 350.000 de oameni se adăpostesc în orașul Mariupol, din sud-estul orașului, iar acestia n-au acces la hrană sau apă.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson avertizează cu privire la „noua epocă a intimidării” dacă invazia rusă reușește. „Sfârșitul libertății în Ucraina va însemna stingerea oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova. Va însemna începutul unei noi ere a intimidării în toată Europa de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Dacă Putin va reuși să zdrobească Ucraina, aceasta va fi undă verde pentru autocrații de pretutindeni în Orientul Mijlociu, în Orientul Îndepărtat. Acesta este un punct de cotitură pentru lume. Este un moment de alegere. Este o alegere între libertate și opresiune”, a declarat Johnson.
Polonia a propus ca Uniunea Europeană să pună în aplicare o interdicție totală a comerțului cu Rusia, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, într-un comunicat raportat de Reuters. „Polonia își propune să adauge cât mai curând posibil o blocare comercială la acest pachet de sancțiuni, [inclusiv] ambele porturi maritime… dar și interzicerea comerțului terestru. Întreruperea completă a comerțului Rusiei ar obliga Rusia să se gândească dacă ar fi mai bine să oprească acest război crud”, a spus Morawiecki.
Foștii premieri britanici Gordon Brown și Sir John Major se numără printre cei care au cerut crearea unui nou tribunal internațional care să-l investigheze pe Vladimir Putin și pe cei care au contribuit la planificarea invaziei sale în Ucraina. Ei s-au alăturat unei campanii – alături de alte personalități de renume din lumea dreptului, mediului academic și politicii – care urmărește să-l judece pe președintele rus și pe alți complici. Lansată cu un site web și cu obiectivul de a strânge 2 milioane de semnături, campania – care a fost deja susținută de 740.000 de oameni din întreaga lume – urmărește să obțină sprijinul public pentru un tribunal special modelat după procesele de la Nürnberg. Putin a acuzat la rândul său Kievul de crime de război, într-o convorbire de vineri cu președintele francez, Emmanuel Macron, și a spus că Moscova face „tot ce este posibil” pentru a evita moartea civililor.
SURSE TEXT:
„Ukraine’s leader warns war will cost Russia ‘for generations’”, în Al Jazeera, 19 Martie 2022
SURSĂ FOTO: CNN
AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ