Amenințări din partea Mosovei pe fundalul izolării Rusiei de către Occident

Bombardamentele rusești au lovit capitala, Kiev, și Harkov și Kramatorsk în est, provocând o serie de răniți și morți, spun oficialii ucraineni. De asemenea, rachetele au distrus o fabrică de reparații de avioane în apropierea aeroportului din orașul Liov, în vest, a declarat primarul Andriy Sadovy. Trupele ruse și aliații separatiști luptă în centrul orașului Mariupol „împotriva naționaliștilor”, potrivit ministerului rus al apărării. Autoritatea de reglementare a presei din Marea Britanie revocă licența canalului rusesc RT, invocând ca are legătură cu guvernul de la Kremlin. Președintele american Joe Biden este așteptat să-l avertizeze pe președintele chinez Xi Jinping împotriva sprijinirii Rusiei în timpul unui apel telefonic de vineri.

Mai multe explozii au fost auzite în jurul orei 6:30 a.m., ora locală a Kievului, iar fumul a fost văzut ridicându-se în orașul Liov din vest, potrivit unei echipe CNN de la sol. Primarul Andriy Sadovyi a declarat că rachetele rusești au lovit o fabrică de reparații de avioane, care este aproape de aeroportul din Liov. Rusia a lansat șase rachete spre oraș, dar două dintre ele au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, potrivit forțelor armate ucrainene. O persoană a murit și alte patru au fost rănite în urma unui incendiu, după ce rămășițele unei rachete doborâte au lovit vineri clădirea rezidențială cu cinci etaje din cartierul Podilskyi din Kiev, a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei. Cel puțin două persoane au murit și șase au fost rănite în urma unui atac cu rachete în orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale Donețk.

Cel puțin cinci militari ruși, inclusiv comandantul forțelor aeriene Kostroma, au murit în luptă în Ucraina, a informat joi rețeaua regională de televiziune de stat rusă GTRK Kostroma.

Nouă coridoare pentru evacuarea civililor din orașele afectate grav de atacurile rusești au fost convenite vineri, potrivit guvernului ucrainean. Pentru a doua zi consecutiv, unul dintre coridoarele convenite leagă orașul asediat din sud-estul Mariupol de Zaporizhzhia, care rămâne sub control ucrainean.

De când a început războiul, China a încercat să proiecteze o poziție neutră. Nu a condamnat acțiunile rusești și a refuzat să eticheteze atacul drept o invazie. Diplomații chinezi au criticat extinderea NATO și au acuzat Statele Unite că alimentează conflictul. Dar au cerut și o soluție diplomatică. Deși nu sunt aliați militari, China și Rusia și-au anulat în ultimii ani parteneriatul în comerț, tehnologie și coordonare a exercițiilor militare, devenind în același timp din ce în ce mai vocale despre ceea ce ei consideră că este o interferență occidentală în afacerile lor interne – respingând sancțiunile conduse de SUA și adesea votând ca bloc în ONU.

Rusia a cerut Chinei sprijin militar și economic, iar Beijingul și-a exprimat o oarecare deschidere față de această solicitare, potrivit oficialilor din serviciile de informații și diplomație americane. Nu este încă clar dacă China intenționează să ofere Rusiei acest ajutor, spun oficiali americani familiarizați cu informațiile pentru CNN – dar potrivit Casei Albe, Biden va expune potențialele ramificații ale unei astfel de acțiuni în timpul apelului cu Xi.

Apelul video securizat al președintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping s-a încheiat la 10:53, a declarat Casa Albă. Apelul care a început la 9:03 și a durat o oră și 50 de minute. Potrivit presei de stat chineze CCTV, Xi i-a spus lui Biden, „conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui”, iar „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”.

În câmpurile petroliere din nordul Montanei, veteranul industriei petroliere Mac McDermott a urmărit creșterea prețurilor la petrol de la 75 de dolari pe baril în ianuarie la peste 120 de dolari, în timp ce Rusia își continuă războiul în Ucraina, apoi din nou în scădere când îngrijorările legate de coronavirus în China au ridicat spectrul unui ritm mai lent la nivel  global.

Ambasada Rusiei la Sofia a declarat că decizia Bulgariei de a expulza 10 diplomați ruși a fost „încă un pas agresiv” la care Moscova ar răspunde în consecință. Într-o declarație pe canalul său Telegram, ambasada a declarat că vede expulzările ca un semn al intenției Bulgariei de a reduce relațiile bulgaro-ruse la minimum. „Acest demers ostil va primi în curând o evaluare relevantă și o reacție, adecvate noului spirit al relațiilor bilaterale”, a spus ambasada.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat ceea ce Rusia numește operațiunea sa specială în Ucraina, apărând pe scenă la un miting de pe Stadionul Luzhniki din Moscova, în fața a mii de oameni care flutură steagurile Rusiei.

Pe măsură ce zvonurile despre legea marțială s-au răspândit în Rusia la începutul lunii martie, unii tineri și-au părăsit brusc patria, temându-se că vor fi înrolați și trimiși pe câmpul de luptă din Ucraina. Ei se numără printre miile de oameni care au fugit din Rusia din 24 februarie, în timp ce reprimarea sentimentului anti-război crește.

Cel puţin 816 persoane au fost ucise şi 1.333 au fost rănite de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat vineri Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Majoritatea victimelor s-au datorat „utilizarii de arme explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene cu rachete”, a spus OHCR într-un raport. Printre cei uciși se numără 152 de bărbați, 116 femei, șapte fete și 16 băieți, precum și 36 de copii și 489 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut, a spus agenția ONU. OHCR a declarat: „cifrele reale sunt considerabil mai mari, în special pe teritoriul controlat de guvern și mai ales în ultimele zile, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării.”

Premierul britanic Boris Johnson i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy că sprijină poziția Ucrainei în negocierile de pace, a declarat Downing Street într-o declarație după un apel între cei doi lideri. „Prim-ministrul și-a oferit sprijinul pentru poziția Ucrainei în negocieri, iar președintele a spus că implicarea strânsă a Regatului Unit este foarte apreciată”, se arată în declarație.

Zelenskiy urmează să susțină un discurs online în parlamentul japonez în jurul orei 18:00, ora Japoniei (09:00 GMT) pe 23 martie, a declarat postul public NHK.

Țările baltice expulzează o serie de diplomați ruși. Letonia, Estonia și Lituania au expulzat în total 10 diplomați ruși, au anunțat ministerele de externe ale celor trei țări baltice. Lituania a expulzat patru diplomați, în timp ce Letonia și Estonia au expulzat câte trei. Diplomații au fost expulzați într-o mișcare coordonată „în legătură cu activități care sunt contrare statutului lor diplomatic și ținând cont de agresiunea rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a scris pe Twitter ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics.

Vineri, 18 martie, ora 21:00, a fost stabilit termenul pentru ca ofertanții să depună oferte de cumpărare a Chelsea, oamenii de afaceri de pe diferite continente formând alianțe puțin probabile pentru a achiziționa clubul din Premier League. Chelsea a fost inițial scoasă la vânzare de proprietarul Roman Abramovici în urma invadării Ucrainei de către Rusia, înainte ca sancțiunile să fie impuse oligarhului rus de către guvernul britanic. Campionii europeni operează în prezent sub o licență specială și sunt acum controlați efectiv de guvernul britanic.

Ucraina nu își va abandona încercarea de a adera la Uniunea Europeană pentru a ajunge la un compromis cu Rusia, ca parte a unui acord de încheiere a războiului, a declarat adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenskiy. „Voi fi categoric, acest lucru este absolut inacceptabil. Este alegerea noastră, cererea de aderare la UE a fost depusă și acum este pusă în practică”, a spus adjunctul șefului de cabinet Andrii Sybiha. Vorbind la televiziunea națională, Sybiha a spus că negocierile cu Rusia continuă, dar sunt dificile.

Zelenskiy a spus că a vorbit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar Ucraina se așteaptă să se înregistreze progrese în ceea ce privește cererea de aderare la UE în lunile următoare. „Am avut o conversație substanțială cu președintele CE”, a spus Zelenskiy pe Twitter. „Avizul CE cu privire la cererea UA (Ucraina) pentru aderarea la #UE va fi pregătit în câteva luni. Guvernul UA și CE sunt instruiți. Trecem împreună la obiectivul nostru strategic.”

Organismul de supraveghere al confidențialității datelor din Italia a anunțat că investighează „riscurile potențiale” pe care software-ul antivirus rus Kaspersky ar putea fi utilizat pentru a lansa atacuri cibernetice. A urmat ceea ce a numit „alarmele semnalate de multe organizații italiene și europene specializate în securitatea computerelor” cu privire la potențiala utilizare a software-ului Kaspersky pentru atacuri de piraterie. Organismul de supraveghere a cerut companiei să furnizeze detalii despre numărul și profilul clienților săi italieni și dacă datele personale ale utilizatorilor sunt „transferate în afara Uniunii Europene” în Rusia sau în altă parte.

Ministrul de externe al Rusiei spune că Rusia va viza orice transport de arme care intră în Ucraina. Orice transport de arme care intră în Ucraina va fi o țintă „legitimă” pentru Rusia, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS. „Am precizat foarte clar că orice marfă care va intra pe teritoriul Ucrainei, pe care o vom considera… [purtând] arme, va deveni o țintă legitimă”, a declarat el la postul de televiziune de stat RT. Un anumit context: O serie de țări NATO au promis ajutor militar Ucrainei, de la drone la rachete antitanc. Lavrov a spus că sistemele de apărare antirachetă de fabricație sovietică și rusă, care sunt disponibile unor țări NATO, nu pot fi transferate în mod legal în țări terțe, potrivit TASS.

SURSE:

AUTORI: Ștefania-Teodoara COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ