Eforturi pentru deschiderea dialogului Putin-Zelenskiy – Speranța încheierii unui acord ruso-ucrainean?

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că vede o „oarecare speranță” pentru a ajunge la un compromis în negocierile privind războiul din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy face apel la Congresul Statelor Unite pentru mai mult ajutor în combaterea invaziei ruse. Zelenskiy spune că cererile Rusiei în cadrul discuțiilor de pace devin „mai realiste”. Prim-miniștrii Poloniei, Republicii Cehe și Sloveniei se întorc în țările lor după ce au vizitat Kievul.

Curtea Internațională de Justiție a ordonat Rusiei să înceteze ostilitățile din Ucraina, având în vedre măsurile cerute de Kiev. „Federația Rusă va suspenda imediat operațiunile militare speciale pe care le-a început la 24 februarie 2022”, a declarat președintele curții, judecătorul american Joan E. Donoghue. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a salutat decizia drept o victorie majoră. „Ucraina a obținut o victorie completă în cazul său împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție”, a scris el pe Twitter.

Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace în 15 puncte, a raportat Financial Times, citând trei persoane implicate în discuții. Planul de pace include încetarea focului și retragerea trupelor ruse dacă Kievul declară neutralitatea și acceptă limitele forțelor sale armate. Acordul propus, despre care negociatorii l-au discutat pe deplin luni pentru prima dată, a determinat Kievul să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să se angajeze să nu găzduiască baze militare sau armament străin în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia. Problemele nerezolvate includ natura garanțiilor occidentale pentru securitatea Ucrainei și statutul teritoriilor ucrainene confiscate de Rusia în 2014.

Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina și nu se va preda în fața ceea ce a descris ca fiind o încercare occidentală de a obține dominația globală. Vorbind la o ședință guvernamentală difuzată la televiziunea națională, Putin a spus că țările occidentale vor să transforme Rusia într-o „țară slab dependentă”, care încalcă integritatea teritorială, scopul Occidentului fiind acela de a „dezmembra Rusia într-un mod care să fie convenabil lor”. În recunoașterea sa cea mai explicită a problemelor cauzate de sancțiuni, el a spus că inflația și șomajul vor crește și că vor fi necesare schimbări structurale în economie. El a spus că Rusia este pregătită să discute despre statutul neutru al Ucrainei. „Chestiunea de principiu pentru țara noastră și viitorul ei – statutul neutru al Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea ei – eram pregătiți și suntem gata să discutăm în cadrul negocierilor.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a invocat miercuri, 16 martie, evenimentele de la 11 septembrie și Pearl Harbor în timpul unui discurs impresionant în fața Congresului, rugând oficialii americani să facă mai mult pentru a ajuta la oprirea războiului țării sale cu Rusia. Zelenskiy a mulțumit Statelor Unite și aliaților săi pentru sprijinul lor, dar a cerut și mai mult ajutor militar occidental pentru eforturile defensive ale țării sale, Kievul și alte orașe cheie confruntându-se cu bombardamente intense. Liderul Ucrainei și-a repetat cererea pentru o zonă de excludere aeriană, în timp ce forțele ruse își intensificau atacurile aeriene asupra zonelor civile. Kremlinul a avertizat împotriva unei astfel de mișcări și a amenințat Occidentul că dacă va transporta ajutor militar consecințele vor fi pe măsură, dar luptele sale pe teren au ridicat speranțe că Moscova ar putea fi deschisă către o soluție diplomatică.

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că 800 de milioane de dolari dintr-un pachet de cheltuieli de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina vor fi alocate pentru asistență de securitate, ceea ce duce la 1 miliard de dolari totalul promis de SUA în ultima săptămână.

Mihail Podolyak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei și principal negociator, a enumerat cererile Kievului în discuțiile în curs cu Rusia. „Poziția noastră la negocieri este destul de specifică – garanții de securitate verificate legal; încetare a focului; retragerea trupelor ruse. Acest lucru este posibil doar printr-un dialog direct între șefii Ucrainei și Federației Ruse”, a declarat Podolyak într-un interviu.

Rețelele electrice ale Ucrainei și Moldovei au fost pe deplin sincronizate cu rețeaua europeană continentală, asigurându-le accesul la energie în timpul invaziei ruse. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat acțiunea pe Twitter, spunând că sincronizarea va „menține luminile aprinse și casele calde în aceste vremuri întunecate”. Rusia nu a vizat în mod specific infrastructura energetică critică în timpul campaniei sale militare din Ucraina, dar o singură rachetă ar putea elimina o piesă cheie a infrastructurii, ducând la întreruperi de curent. Procesul de sincronizare a fost planificat pentru finalizare în 2023.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit cu generalul Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în primul contact la nivel înalt dintre Washington și Moscova de când Rusia a invadat Ucraina, a anunțat Casa Albă într-un comunicat. Sullivan a reiterat opoziția SUA față de invazie și i-a spus lui Patrushev „că dacă Rusia ia în serios diplomația, atunci Moscova ar trebui să înceteze să atace orașele ucrainene”, se arată în declarație.

Organizația Internațională pentru Migrație (IOM / The International Organization for Migration) a avertizat cu privire la riscul traficului de persoane, precum și al exploatării și abuzului sexual în Ucraina și regiune, deoarece numărul persoanelor vulnerabile care fug de război continuă să crească. Copiii și persoanele în vârstă „pot fi deosebit de vulnerabile la riscul traficului, deoarece își părăsesc casele în mod neașteptat și ar putea avea serios perturbate rețelele familiale obișnuite și securitatea financiară”, a spus directorul general al IOM, António Vitorino.

Rusia a spus că nu există obstacole în calea unei întâlniri între președintele Vladimir Putin și Zelenskiy, dar că o astfel de întâlnire ar avea loc doar pentru a încheia un anumit acord. „Nu există obstacole în calea organizării unei astfel de întâlniri, cu înțelesul că nu ar fi doar de dragul ei; ar trebui să genereze acorduri concrete care sunt în curs de elaborare de către cele două delegații”, a declarat Lavrov reporterilor. Ucraina a respins propunerile de neutralitate a Rusiei, a refuzat să se predea și a promis urmărirea penală pentru „crime de război”.

Ambasada SUA la Kiev a susținut că forțele ruse au împușcat și ucis 10 persoane care așteptau la coadă pentru pâine în orașul ucrainean Cernihiv. Ambasada nu a citat ce dovezi avea despre atac într-o declarație postată pe site-ul său oficial de Twitter și pe pagina sa de Facebook. „Astfel de atacuri îngrozitoare trebuie să înceteze. Luăm în considerare toate opțiunile disponibile pentru a asigura răspunderea pentru orice crime de atrocitate din Ucraina”, a spus ambasada.

Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, a declarat premierul ceh Petr Fiala la întoarcerea dintr-o vizită la Kiev. „Ucrainenii luptă cu mult curaj și luptă inteligent și strategic, dar au o șansă împotriva avantajului uriaș (al Rusiei) doar dacă țările occidentale furnizează suficient echipament militar”, a spus Fiala reporterilor. Fiala a călătorit marți la Kiev împreună cu prim-miniștrii Poloniei și Sloveniei pentru a discuta despre sancțiuni, arme și ajutor umanitar, precum și posibili pași diplomatici viitori cu Zelenskiy.

SURSE:

SURSĂ FOTO: BBC News / CNN News