Noi evoluții ale discuțiilor ruso-ucrainene: Rusia răspunde Occidentului prin propriile sancțiuni

Prim-miniștrii Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei urmează să viziteze capitala Ucrainei, Kiev. O lovitură asupra unui bloc de locuințe din Kiev a ucis cel puțin patru persoane, spune primarul. Guvernatorul orașului spune că bombardamentele rusești peste noapte au provocat „distrugere masivă” pe principalul aeroport civil din Nipro. Discuțiile dintre oficialii ruși și ucraineni au fost reluate, potrivit unui negociator ucrainean. Crucea Roșie spune că peste 100 de autobuze care transportau câteva mii de civili au părăsit orașul asediat Sumy. Canada, SUA și UE au adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Atacul armatelor ruse amenință din ce în ce mai mult capitala Ucrainei, în timp ce lovituri mortale au lovit o zonă rezidențială a Kievului, ducând la o criză umanitară gravă care a șocat lumea și a forțat aproape 3 milioane de oameni să părăsească țara.

Peste 100 de autobuze care transportau câteva mii de civili au părăsit orașul asediat Sumy din nord-estul Ucrainei, într-o operațiune de „trecere în siguranță”, a declarat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR). Autobuzele care purtau emblema Crucii Roșii se îndreptau spre Poltava, în centrul Ucrainei, dar s-ar putea să nu poată lua o rută directă. „În total, peste 100 de autobuze călătoresc în două convoaie diferite, o operațiune comună între noi și Crucea Roșie Ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al CICR Jason Straziuso, adăugând că Rusia a dat undă verde pentru evacuare.

Kievul, aflat sub asediu din ce în ce mai mare, a impus o nouă interdicție de 35 de ore începând de marți, deoarece primarul său a avertizat că orașul se confruntă cu un „moment dificil și periculos”. Însă, chiar dacă luptele făceau furori și războiul intră în cea de-a treia săptămână, prim-miniștrii Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei, înalți oficiali a trei țări europene, se îndreptă spre capitala Ucrainei cu trenul pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenskiy într-o demonstrație îndrăzneață de sprijin.

În timp ce Occidentul oferă sprijin Ucrainei și impun un regim drastic de sancțiuni Rusiei pentru invazie, Statele Unite au avertizat China să nu ofere vreun ajutor militar sau financiar Moscovei.

Pierderile Rusiei – și o campanie militară aparent blocată – au alimentat speranța că Putin ar putea fi deschis către o soluție diplomatică a crizei. Negociatorii din cele două țări au purtat din nou discuții, după ce luni au făcut o „pauză tehnică”.

Rusia a renunțat la Consiliul Europei, un organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg, prevenind o posibilă „excomunicare” din cauza invaziei sale în Ucraina, au declarat oficialitățile de la Moscova. Consiliul Europei a suspendat calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, la o zi după ce a invadat Ucraina. Luni, premierul ucrainean Denys Shmygal a cerut Consiliului să „excomunice” Rusia.

Redactorul rus Marina Ovsyannikova, care a protestat împotriva acțiunii militare a Rusiei în Ucraina în timpul unei emisiuni de știri difuzate în prime-time la televiziunea de stat, a fost amendată și eliberată în urma unei ședințe de judecată. Un judecător de la tribunalul districtual Ostankinsky din Moscova i-a impus acesteia să plătească o amendă de 30.000 de ruble (280.247 de dolari) după ce a intrat pe platoul celui mai urmărit post de știri din Rusia, ținând un afiș cu mesajul „No War” („Fără război”).

Atacurile rusești în zonele rezidențiale din Kiev au ucis cel puțin patru persoane, au declarat serviciile de urgență, în timp ce trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra capitalei ucrainene. Trupurile neînsuflețite au fost scoase din dărâmături după un atac asupra unei clădiri cu 16 etaje din cartierul Sviatoshynsky, a anunțat marți serviciul de urgență într-o postare pe Facebook, adăugând că 27 de persoane au fost salvate de la locul atacului.

Ucraina are nevoie de o zonă de excludere aeriană – „ no-fly zone” – pentru a opri atacurile rusești asupra orașelor ucrainene, a declarat președintele Volodimir Zelenskiy Parlamentului Canadei, în timp ce liderii occidentali continuă să excludă opțiunea unei intervenții directe în conflict.

Adresându-se Camerei Comunelor de la Ottawa prin transmisiune video marți dimineață, Zelenskiy a spus că Ucraina a trecut prin 20 de zile de „agresiune pe scară largă” din partea Rusiei. „Îți poți imagina când îți suni [aliații] și le ceri, «te rog, închide cerul», «închide spațiul aerian, te rog să oprești bombardamentele», câte rachete de croazieră mai trebuie să cadă asupra orașelor noastre până când vei face acest lucru? Și, în schimb, își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la situație”, a spus el. „Vă rugăm să înțelegeți cât de important este pentru noi să ne închidem spațiul aerian de la rachetele și aeronavele rusești.”

Premierul canadian Justin Trudeau l-a lăudat pe Volodymyr Zelenskiy pentru curajul și conducerea sa, în timp ce președintele ucrainean s-a adresat parlamentului Canadei. „Curajul tău și curajul poporului tău ne inspiră pe toți. Apărați dreptul ucrainenilor de a-și alege propriul viitor și, făcând acest lucru, apărați valorile care formează pilonii tuturor țărilor libere și democratice”, a spus Trudeau înaintea discursului virtual al lui Zelenskiy, care a strâns mai multe ovații.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un atac sau o lovitură accidentală asupra unui stat membru va declanșa „răspunsul întregii alianțe”. Vorbind la o conferință de presă înaintea reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles, Stoltenberg a spus că „sarcina de bază a NATO este să protejeze și să apere toți aliații”. „Există întotdeauna un risc pentru incidente și accidente – dacă se întâmplă, trebuie să ne asigurăm că nu scapă de sub control”, a spus el. O lovitură rusă asupra unei baze militare ucrainene la mai puțin de 25 km de granița poloneză duminică a stârnit îngrijorări cu privire la o lovitură accidentală asupra unui membru NATO.

Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, a numit invazia Ucrainei de către Rusia „un „caz clar de genocid”, la o conferință de presă organizată marți la National Press Club in Washington. Markarova a cerut, de asemenea, mai mult sprijin internațional pentru țara sa de origine sub formă de arme, sancțiuni sporite și presiune diplomatică pentru coridoarele care oferă asistență. Ea a mulțumit țărilor care sprijină pentru asistență și a subliniat intenția Ucrainei de a continua să reziste. „Apărăm Ucraina, dar apărăm și Europa, și apărăm democrația și apărăm libertatea”, a spus ea.

Fox News a anunțat faptul că jurnalistul Benjamin Hall a fost rănit într-un atac și rămâne internat, iar cameramanul Pierre Zakrzewski a murit după ce vehiculul său a fost atacat luni în Horenka, la periferia Kievului. Într-o declarație, publicația a spus că „azi este o zi sfâșietoare pentru FOX News Media și pentru toți jurnaliştii care își riscă viața pentru a oferi știrile”.

Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni asupra a patru indivizi ruși și a unei entități pe care i-a acuzat că au jucat un rol în disimularea evenimentelor din jurul morții denunțătorului Serghei Magnitsky sau că au fost legate de încălcări ale drepturilor omului împotriva avocatului pentru drepturile omului Oyub Titiev. Declarația Trezoreriei impune, de asemenea, noi măsuri asupra președintelui Alexander Lukașenko și a soției sale, crescând presiunea asupra Moscovei și a aliatului său apropiat.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va oferi protecție Marinei Ovsyannikova care se confruntă cu situația de a primi o pedeapsă lungă cu închisoarea, după ce aceasta a afișat la televizor în direct un slogan prin care protestează împotriva invaziei ruse în Ucraina. „Vom lansa eforturi diplomatice pentru a-i oferi protecție — fie la ambasadă, dar și protecție prin azil. Voi avea șansa la următoarele discuții cu președintele Putin să propun această soluție într-un mod foarte direct și concret”, a spus Macron într-o vizită în regiunea Loarei din vestul Franței.

Rusia a întocmit liste cu luptători din armata siriană și milițiile aliate care urmează să fie puși în așteptare pentru desfășurare în Ucraina, potrivit unui monitor de război. Rami Abdel Rahman, care conduce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit, a declarat că „până acum s-au înregistrat peste 40.000 de sirieni pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina”. Rusia le-a promis soldaților sirieni, care câștigă între 15 și 35 de dolari pe lună, un salariu de 1.100 de dolari pentru a lupta în Ucraina, a raportat Observatorul. Ei au, de asemenea, dreptul la despăgubiri de 7.700 de dolari pentru răni, iar familiile lor la 16.500 de dolari dacă sunt uciși în luptă.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, i-a acuzat pe consilierii americani din Ucraina că ajută Kievul să dezvolte arme biologice și nucleare, potrivit unui raport al agenției de presă ruse RIA. El a spus că prezența unui număr mare de consultanți și consilieri străini în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Pe 9 martie, Statele Unite au negat acuzațiile rusești că Washingtonul operează laboratoare de război biologic în Ucraina, considerând afirmațiile „de râs”.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia s-au reluat, a declarat unul dintre negociatorii Ucrainei. „Negocierile sunt în derulare. S-au reînnoit consultările pe platforma principală de negociere. Contează reglementări generale, încetarea focului, retragerea trupelor de pe teritoriul țării”, a spus Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Marea Britanie a anunțat încă 370 de sancțiuni, fostul președinte al Rusiei fiind unul dintre cei vizați, în ultimul său răspuns la războiul din Ucraina. Dmitri Medvedev și purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin se numără printre cei care vor fi afectați de înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie. Anterior, Marea Britanie a lovit Rusia cu restricții comerciale, inclusiv un tarif suplimentar de 35% la vodcă. Măsura vine după adoptarea unei noi legislații pentru accelerarea și înăsprirea sancțiunilor din Regatul Unit. Guvernul a accelerat Economic Crime Act prin intermediul Parlamentului, după criticile potrivit cărora Marea Britanie a fost prea lent pentru a viza rușii care au legături cu președintele Putin. Legislația permite Regatului Unit să-i sancționeze pe cei cărora le-au înghețat bunurile de către UE, SUA sau Canada și să ia măsuri pentru a împiedica rușii bogați să folosească Londra pentru spălarea banilor.

Polonia se simte vulnerabilă pe două fronturi, deoarece numărul refugiaților care vin în țară crește și o bază militară de lângă granița sa cu Ucraina a fost atacată. Ca prim răspuns la una dintre cele mai mari crize de refugiați din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, peste 1,7 milioane de ucraineni au ales să fugă în Polonia, potrivit ultimelor cifre ale ONU. Unii merg mai departe, dar majoritatea aleg să rămână din cauza legăturilor culturale, lingvistice sau de familie. Drept urmare, cifrele populației au crescut cu 15% în capitala poloneză Varșovia în ultimele două săptămâni. În weekend, Rusia a bombardat o bază militară ucraineană din Yavoriv, la doar 16 km de granița cu Polonia.

Polonia a avertizat Occidentul ani de zile că Rusia plănuiește să redreseze echilibrul de putere din Europa în favoarea ei. Liderii polonezi au fost demiși la acea vreme.

Rusia a declarat marți că i-a trecut pe președintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali de rang înalt pe o „listă de interdicție” care le interzice să intre în țară. Numele lor, împreună cu secretarul Apărării Lloyd Austin, șeful CIA William Burns, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și alții, au fost incluse pe o listă de 13 persoane interzise din Rusia ca răspuns la sancțiunile impuse de Washington oficialilor ruși. Pe listă se află, de asemenea, și fostul secretar de stat Hillary Clinton.

SURSE:

SURSĂ FOTO: BBC News / NBC News

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ