Războiul ruso-ucrainean intră în a treia săptămână: Atacurile Moscovei devin îngrijorătoare

În ziua a 18-a a invaziei de către trupele Rusiei, luptele continuă în Ucraina. Asaltul Rusiei s-a extins acum la ținte din vestul țării. În estul Ucrainei, trupele ruse încearcă să înconjoare forțele ucrainene în timp ce avansează din portul Mariupol din sud și din al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, în nord, potrivit Ministerului Apărării britanic. Harkov a suferit unul dintre cele mai puternice bombardamente rusești, iar în timp ce forțele ruse înconjoară Mariupol, grupurile de ajutor avertizează despre o posibilă catastrofă umanitară.

Guvernatorul regiunii Liov a Ucrainei a declarat că nouă persoane au fost ucise și alte 57 au fost rănite într-un atac aerian asupra unei instalații militare din vestul țării. Instructori militari străini au lucrat la unitatea militară Yavoriv de lângă granița poloneză care a fost lovită de atac, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, dar nu era clar dacă vreun instructor se afla acolo la acel moment. Oficialii locali spun că opt rachete au lovit Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității, aflat la 10 km de granița cu Polonia.

Un atac aerian rusesc a distrus o clădire de apartamente din orașul Cernihiv, aflat în nordul Ucrainei, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Cel puțin o persoană a fost ucisă și o alta rănită în atac, iar șapte au fost salvate, potrivit Serviciului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia ar putea folosi arme chimice după invadarea Ucrainei și că o astfel de mișcare ar fi o crimă de război, potrivit unui interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag. „În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice”, a spus Stoltenberg, citat de publicația germană, adăugând că Moscova inventează pretexte false pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat. „Acum că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece este posibil ca Rusia însăși să poată planifica operațiuni cu arme chimice sub această fabricare a minciunilor. Ar fi o crimă de război”, a spus Stoltenberg.

Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să-și reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a spus președintele Poloniei. Vorbind pentru BBC, Andrzej Duda a fost întrebat dacă el consideră că președintele Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice. „Acesta este ceva ce lumea nu a văzut la această scară de la al Doilea Război Mondial”, a spus el. „Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice chiar acum, mai ales când se află în această situație dificilă.”

Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă dintr-un număr de orașe ucrainene, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk, aproape de două ori mai mult față numărul celor care au reușit să iasă în ziua precedentă. Vereșciuk a spus într-un mesaj online că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol și a dat vina pe împiedicarea de către forțele ruse. Moscova acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oameni acolo.

Marea Britanie va oferi stimulente financiare celor care îi primesc în casele lor pe refugiații ucraineni. Noua schemă numită „Cămine pentru Ucraina” va permite refugiaților să vină în Marea Britanie chiar dacă nu au legături de familie, a anunțat guvernul duminică. Marea Britanie va plăti acelor persoane 350 de lire sterline (456 de dolari) pe lună dacă le pot oferi refugiaților o cameră liberă sau o proprietate pentru o perioadă minimă de șase luni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a avertizat forțele ruse că se vor confrunta cu o luptă până la moarte dacă încearcă să ocupe capitala Kiev. Sirenele raidurilor aeriene au trezit din nou locuitorii duminică dimineață. „Dacă ei decid să bombardeze și pur și simplu să șteargă istoria acestei regiuni… și să ne distrugă pe toți, atunci vor intra la Kiev. Dacă acesta este scopul lor, lăsați-i să intre, dar vor trebui să trăiască singuri pe acest pământ”, a spus Zelenskiy sâmbătă târziu. Afirmând că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși, el a cerut Occidentului să se implice mai mult în negocierile de pace.

De asemenea, în discursul său, președintele ucrainean a declarat că Rusia încearcă să creeze noi „pseudo-republici” în Ucraina pentru a destrăma țara. Zelenskiy a cerut regiunilor Ucrainei, inclusiv Herson, care a fost capturat de forțele ruse, să nu repete experiența de la Donețk și Lugansk. „Ocupatorii de pe teritoriul regiunii Herson încearcă să repete experiența tristă a formării pseudo-republicilor”, a spus Zelenskiy. „Șantajează liderii locali, pun presiune asupra deputaților, caută pe cineva pe care să-l mituiască”. Membrii consiliului municipal din Herson, un oraș din sud cu 290.000 de locuitori, au respins sâmbătă planurile pentru o nouă pseudo-republică, a spus Zelenskiy. „Ucraina va rezista acestui test. Avem nevoie de timp și putere pentru a sparge mașina de război care a venit pe pământul nostru”.

Armata rusă a instalat un nou primar în orașul ocupat Melitopol, din sud-estul Ucrainei, după presupusa răpire a primarului ales, Ivan Fedorov, vineri după-amiază. Aseară, la televiziunea locală, Galina Danilchenko, fostă consilieră municipală, a fost anunțată ca fiind noul primar. Danilchenko i-a îndemnat pe locuitori să nu ia parte la ceea ce ea a numit „acțiuni extremiste”. În oraș a fost impusă starea de asediu, iar protestele au fost interzise.

Ministrul de externe al Suediei a respins noile avertismente din partea Rusiei că aderarea țării nordice la NATO ar duce la măsuri de represalii din partea Moscovei. Ministrul de externe Ann Linde a declarat agenției de presă suedeză TT că „Rusia nu are nimic de-a face cu deciziile noastre independente”, referindu-se la posibila mișcare a Stockholmului de a adera la NATO. Agenția de presă rusă Interfax a citat sâmbătă un oficial al Ministerului rus de Externe care a spus că posibila aderare a Suediei și a Finlandei vecine la NATO ar avea consecințe militare și politice grave.

Între timp, președintele Joe Biden spune că SUA vor trimite până la 200 de milioane de dolari în arme de calibru mic, antitanc și antiaeriene suplimentare către Ucraina. Președintele american a autorizat sâmbătă asistența suplimentară de securitate, deschizând calea pentru expedierea „imediată” de echipament militar către Ucraina, a declarat un înalt oficial al administrației. Decizia lui Biden aduce totalul ajutorului de securitate acordat de SUA Ucrainei la 1,2 miliarde de dolari din ianuarie 2021 și la 3,2 miliarde de dolari din 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, potrivit unor înalți oficiali ai administrației. Rusia a avertizat, însă, că ar putea lovi proviziile.

SURSĂ TEXT:

SURSĂ FOTO: BBC News / Politico

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ