Forțele ruse își extind ofensiva în Ucraina spre vest

Luptele au loc la nord-vest de Kiev, cu cea mai mare parte a forțelor terestre rusești la 25 km de centrul capitalei ucrainene. Forțele ruse își extind pentru prima dată ofensiva în Ucraina spre vest. Marile orașe, inclusiv raiduri raportate asupra orașului Dnipro și aerodromurilor din vestul Luțk și Ivano-Frankivsk, s-au aflate printre țintele lovite vineri, au declarat oficialii ucraineni.

O moschee din orașul-port Mariupol, din sud-estul Ucrainei, unde se adăposteau 80 de civili, a fost bombardată de forțele ruse, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei. Ambasada Ucrainei în Turcia a declarat că un grup de 86 de cetăţeni turci, inclusiv 34 de copii, se numără printre cei care se adăpostesc în moschee. Nu sunt disponibile cifre imediate pentru victime.

Oficialii ucraineni spun că bombardamentele rusești au împiedicat din nou evacuările din Mariupol, unde condițiile sunt „critice”.

Rusia trimite noi forțe în Ucraina după ce a suferit ceea ce Zelenskiy a descris drept „cele mai mari pierderi ale Moscovei din ultimele decenii”. Zelenskiy a declarat că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron despre presiunea Rusiei pentru a-l elibera pe primarul orașului Melitopol, despre care oficialii de la Kiev spun că a fost răpit vineri de forțele ruse. Într-o adresă televizată, Zelenskiy a cerut Rusiei să respecte un nou acord de încetare a focului pentru a permite evacuările din orașul-port asediat Mariupol, după ce a dat vina pe Moscova pentru eșecul încercărilor anterioare.

Orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, se confruntă în continuare cu bombardamente rusești puternice, a declarat guvernatorul regiunii Viacheslav Chaus. Într-o transmisiune video, Chaus a spus că trupele ruse vizează infrastructura civilă „unde nu există și nu a existat niciodată niciun militar”. „Populația pașnică este pe moarte și sunt mulți răniți”, a spus el. Filmările de la un post de televiziune local au arătat distrugeri la scară largă a mai multor clădiri și a unui stadion din oraș.

Atacurile cu rachete rusești au distrus o bază aeriană ucraineană în apropierea orașului Vasylkiv din regiunea Kiev. Atacurile cu rachete au lovit și un depozit de muniții, a declarat primarul orașului Vasylkiv, Natalia Balasynovych.

În suburbia de est a capitalei, Brovary, un centru de recunoaștere a informațiilor militare ucrainene a fost scos din acțiune, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Guvernatorii a două regiuni ucrainene, Kiev și Donețk, au afirmat în declarații separate că atacurile rusești continuă în zonele în care Ucraina încerca să evacueze oamenii și să aducă ajutor prin „coridoare umanitare”. „Ajutorul umanitar se îndreaptă spre Mariupol, vă vom informa cum se dezvoltă… Situația este complicată, există bombardamente constante”, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko presei locale. „Situația este extrem de grea.”

Rusia este pregătită să reia discuțiile privind controlul armelor cu SUA dacă Washingtonul o face, a declarat ministrul adjunct de externe rus Sergei Ryabkov. Ryabkov a declarat agenției de presă RIA că Moscova și Washingtonul rămân în contact constant, dar Kremlinul nu vede semne că Washingtonul este gata să continue dialogul cu privire la Ucraina. Cu toate acestea, Ryabkov a spus că propunerile privind garanțiile de securitate pe care Rusia le-a trimis SUA și NATO înainte ca forțele ruse să intre în Ucraina luna trecută nu mai sunt valabile, deoarece situația s-a schimbat acum complet.

Mykhailo Podolyak, considerat a fi „un consilier ucrainean de top”, a respins sugestiile prin care Israelul a încercat să determine Ucraina să cedeze cererilor ruse în timpul discuțiilor. Israelul, „la fel ca alte țări intermediare condiționate, NU oferă Ucrainei să accepte nicio cerere a Federației Ruse”, a declarat consilierul ucrainean Mykhailo Podolyak pe Twitter. „Acest lucru este imposibil din motive militare și politice. Dimpotrivă, Israelul îndeamnă Rusia să evalueze mai adecvat evenimentele.”

Israelul s-a angajat în eforturi diplomatice pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina. Un raport din știrile israeliene Walla și Jerusalem Post sugerase, citând un oficial ucrainean neidentificat, că prim-ministrul Bennett a îndemnat Ucraina să cedeze în fața Rusiei.

Autoritățile italiene au confiscat vineri un yacht de mari dimensiuni al oligarhului rus Andrei Melnichenko, potrivit unui comunicat al poliției financiare a Italiei. Declarația spune că nava – numită „SY A” – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) și era depozitată în portul din nord-estul Trieste. Asta vine în contextul în care Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe data de 9 martie, ca parte a măsurilor punitive extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE, care a autorizat sancțiuni împotriva lui Melnichenko, a menționat că el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin după cinvazia Ucrainei au început să discute potențialul impact economic al sancțiunilor UE și SUA.

Între timp, autoritățile de la Kiev au declarat că tehnicienii continuă să lucreze pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit organului de pază nuclear al ONU. Liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni, ultima fiind „distrusă ca urmare a bombardării ocupanților” miercuri, a declarat ministrul ucrainean al energiei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că generatoarele diesel furnizează energie de rezervă locului de miercuri, iar surse suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate de Rusia.

În Harkov, o instalație nucleară pentru cercetare și dezvoltare și producție de radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale a suferit „daune suplimentare” după ce s-a confruntat cu bombardamente la începutul acestei săptămâni.

Având în vedere că războiul din Ucraina a intrat în a treia săptămână, oficialii americani și europeni sunt puțin optimiști că dialogurile și canalele diplomatice pot oferi o cale de ieșire din conflict în acest moment.

Discuțiile dintre diplomații ucraineni și ruși din această săptămână nu au condus la niciun progres vizibil. Rutele de evacuare presupuse sigure în afara țării au fost contestate în mod repetat. Numărul morților civili continuă să crească, iar până la sfârșitul săptămânii ambele părți „au făcut schimb” de acuzații privind utilizarea armelor chimice.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat vineri că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina a ajuns acum la 2,5 milioane.

SURSE:

SURSĂ FOTO: CNN News / The Guardian

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ