Moscova anunță un nou plan de evacuare pentru civili

O nouă încercare de a lăsa civilii să părăsească orașul Sumy din nord-estul Irpin, lângă Kiev, a început. În ultimele zile, bombardamentele rusești au împiedicat evacuarea civililor, în ciuda acordurilor de încetare a focului. Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, spune că oamenii au părăsit orașul Irpin pe jos.

Un diplomat rus a anunțat planuri pentru o nouă încetare a focului în Ucraina, spunând că Moscova va deschide coridoare umanitare pentru a permite civililor din orașele ucrainene asediate să evacueze în direcția pe care o vor alege. Anunțul lui Vassily Nebenzia de luni la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a venit după ce Ucraina a respins un plan anterior rusesc care propunea rute de evacuare în principal către Rusia și aliatul său, Belarus. Kievul a numit planul anterior „complet imoral”.

Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că forțele ruse vor respecta noul acord de încetare a focului marți la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), și vor deschide coridoarele umanitare care vor duce departe de orașele Kiev, Harkov, Cernihiv, Sumi și Mariupol. „De altfel, această propunere nu cere ca cetățenii să fie trimiși neapărat în Rusia – pe teritoriile ruse”, a spus el. „Se oferă și evacuare către orașele ucrainene de la vest de Kiev și, în cele din urmă, va fi alegerea oamenilor înșiși unde vor să fie evacuați.”

Nu a existat niciun comentariu legat de această chestiune din partea Kievului.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a acuzat Rusia că a renunțat la acordurile anterioare cu rutele de evacuare și că a încercat să oprească oamenii, cum ar fi prin plasarea de explozibili pe drumuri.

„A existat un acord privind coridoarele umanitare. A funcționat? În locul lui au lucrat tancuri rusești, Russian Grads (lansatoare de rachete multiple), mine rusești”, a spus Zelensky într-un videoclip postat pe Telegram. Acuzând Moscova de „cinism”, Zelenskiy a mai spus că trupele ruse au distrus autobuzele care urmau să evacueze civilii din zonele de luptă. „Ei se asigură că un mic coridor către teritoriul ocupat este deschis pentru câteva zeci de oameni. Nu atât față de Rusia, cât față de propagandiști, direct față de camerele de televiziune”, a spus el. La reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, Martin Griffiths, subsecretarul ONU pentru afaceri umanitare, a declarat că organismul global are nevoie urgentă de trecere în siguranță pentru a furniza ajutor orașelor asediate.

„Civilii din locuri precum Mariupol, Harkov, Melitopol și în alte părți au nevoie disperată de ajutor, în special de echipamente medicale care salvează vieți”, a spus Griffiths, îndemnând toate părțile să se asigure că civilii, casele și infrastructura din Ucraina sunt protejate. „Acest lucru include permiterea trecerii în siguranță a civililor pentru a părăsi zonele de ostilități active pe bază de voluntariat, în direcția pe care o aleg”.

Griffiths a mai spus că ONU are nevoie urgentă de un sistem de „comunicare constantă” cu toate părțile, adăugând că a trimis o echipă la Moscova pentru o primă întâlnire tehnică la ministerul rus al apărării. Scopul, a spus el, este de a lucra la o mai bună coordonare umanitară civil-militară pentru a putea „extinde” operațiunile ONU.

Un înalt reprezentant al ONU, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat agenției de presă AFP că oficialii speră, de asemenea, să se asigure că aceste coridoare umanitare nu sunt vizate de atacurile rusești. Până în prezent, ONU nu a avut nicio implicare în stabilirea coridoarelor umanitare. Peste 1,7 milioane de ucraineni au fugit în Europa Centrală de când Rusia le-a invadat țara pe 24 februarie.

Între timp, Rusia a declarat că ar putea închide principala sa conductă de gaz către Germania dacă Occidentul va continua cu interzicerea petrolului rusesc. Viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat că „respingerea petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața mondială”, dublând prețurile la 300 de dolari pe baril.

SUA au explorat o posibilă interdicție cu aliații ca o modalitate de a pedepsi Rusia pentru invazia sa în Ucraina.  UE primește aproximativ 40% din gazul său și 30% din petrolul său din Rusia și nu îl poate înlocui cu ușurință dacă aprovizionarea este întreruptă.

Deși Regatul Unit nu ar fi afectat direct de întreruperea aprovizionării, deoarece importă mai puțin de 5% din gazul său din Rusia, ar fi afectat de creșterea prețurilor pe piețele globale, pe măsură ce cererea în Europa crește.

Într-o adresă la televiziunea de stat rusă, dl Novak a spus că ar fi „imposibil să găsim rapid un înlocuitor pentru petrolul rus pe piața europeană”. „Va dura ani de zile și va fi în continuare mult mai scump pentru consumatorii europeni. În cele din urmă, aceștia vor fi cel mai rău afectați de acest rezultat”, a spus el.

Arătând decizia Germaniei de luna trecută de a îngheța certificarea Nord Stream 2, o nouă conductă de gaz care leagă cele două țări, el a adăugat că un embargo petrolier ar putea provoca represalii. „Avem tot dreptul să luăm o decizie corespunzătoare și să impunem un embargo asupra pompelor de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, a spus el.

SURSE:

SURSĂ FOTO: Al Jazeera / BBC News

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ