Kiev și Moscova participă la a treia rundă de negocieri – noi încercări de mediere

Cea de-a treia rundă de discuții între delegațiile ucrainene și ruse a început astăzi, 7 martie. Cu câteva momente înainte de începerea negocierilor, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a cerut Moscovei să oprească „violența pe scară largă împotriva civililor” a forțelor ruse. „În câteva minute, vom începe să vorbim cu reprezentanții unei țări care crede serios că violența pe scară largă împotriva civililor este un argument. Demonstrați că nu este cazul”, a scris Podolyak pe Twitter.

Rusia a spus Kievului că este gata să-și oprească ofensiva „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplinește o listă de condiții, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Peskov a declarat agenției de presă Reuters că Moscova cere Ucrainei să înceteze acțiunile militare și să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea. De asemenea, Kremlinul dorește ca autoritățile de la Kiev să recunoască Peninsula Crimeea anexată ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste autoproclamate Donețk și Luhansk din estul Ucrainei ca state independente, a adăugat el. Peskov a afirmat, de asemenea, pentru Reuters, că toate cererile au fost formulate și anunțate în timpul primelor două runde de discuții dintre delegațiile ruse și ucrainene, care au avut loc săptămâna trecută.

Liderii Uniunii Europene vor discuta despre cererea Ucrainei de aderare la blocul celor 27 de națiuni în zilele următoare, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel. „Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit. Vom discuta despre cererea de aderare a Ucrainei în zilele următoare”, a scris Michel pe Twitter. Liderii UE sunt programați să discute despre războiul din Ucraina și despre anunțul țării de a adera la bloc în cadrul unui summit informal de la Paris, joi.

Bombardamentele rusești împiedică evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Sumy, Harkov, Volnovakha și Mykolayiv, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei. „Acest lucru împiedică trecerea în siguranță a coloanelor umanitare cu cetățenii ucraineni și străini, precum și livrarea de medicamente și alimente”, a spus ministerul într-un comunicat.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a discutat luni cu președintele Consiliului European Charles Michel și, potrivit unei citări de la Kremlin a conversației, a susținut că forțele ruse „iau toate măsurile posibile pentru a salva viețile civililor” din Ucraina. Putin a repetat, de asemenea, afirmația armatei ruse că „naționaliștii” ucraineni împiedică deschiderea coridoarelor umanitare pentru a permite evacuarea civililor. „Principala amenințare vine de la formațiunile naționaliste, care folosesc în esență tacticile teroriștilor, ascunzându-se în spatele populației civile”, i-a spus Putin lui Michel, potrivit raportului.

Președintele rus „a cerut Uniunii Europene să aducă o contribuție reală la salvarea vieților oamenilor, să facă presiuni asupra autorităților de la Kiev și să le oblige să respecte dreptul umanitar”, se arată în comunicatul emis de Kremlin.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut luni NATO să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei, spunând că avioanele rusești vizează civili. „Forțele aeriene ruse domină cerul și continuă să bombardeze orașele noastre și să ucidă mulți civili”, a declarat Kuleba în cadrul emisiunii „Good Morning America”. Oficialii americani și NATO au respins apelurile oficialilor ucraineni de a impune o zonă de excludere aeriană, spunând că o asemenea acțiune ar putea provoca Rusia și atrage alte țări europene și membri NATO în conflict. SUA și NATO au oferit un alt ajutor militar, inclusiv un posibil acord pentru trimiterea de avioane în Ucraina. În plus, forțele armate ucrainene au primit aproximativ 3.000 de cereri din partea SUA pentru a se alătura luptei împotriva trupelor ruse invadatoare, a confirmat un oficial al Ambasadei Ucrainei pentru ABC News.

Forțele ruse au atacat infrastructura de comunicații ucraineană pentru a „reduce accesul cetățenilor ucraineni la știri și informații de încredere”, a declarat luni Ministerul Apărării al Regatului Unit. „Se pare că Rusia a lovit ieri un turn de televiziune din Harkov, suspendând difuzarea”, se arată în actualizarea Ministerului.

Tancurile rusești trăgeau luni în principalul aeroport din regiunea de sud a Ucrainei Mykolayiv, pe care forțele ucrainene îl preluaseră anterior de la forțele ruse, a declarat guvernatorul Vitaliy Kim într-o postare online.

Atacurile forțelor ruse au lăsat peste 900 de comunități din Ucraina fără aprovizionare cu energie electrică, apă și încălzire, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. „Barbarii secolului XXI. Rusia a distrus 202 de școli, 34 de spitale, peste 1500 de clădiri rezidențiale”, a spus el pe Twitter.

Președintele american Joe Biden a plănuit să susțină o teleconferință video cu liderii Franței, Marii Britanii și Germaniei pentru a discuta despre evoluțiile din Ucraina, în timp ce Washingtonul își împinge aliații cu privire la o posibilă interdicție a petrolului rusesc.

Potrivit AP, înalți oficiali americani au călătorit în secret în Venezuela în weekend, în încercarea de a dezgheța relațiile ostile cu principalul aliat al lui Vladimir Putin în America Latină, un exportator de petrol de top a cărui reintrare pe piețele energetice din SUA ar putea atenua efectele asupra pompei de la un posibil embargo petrolier asupra Rusiei. Rezultatul discuțiilor cu guvernul lui Nicolas Maduro nu a fost clar.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus că situația din Ucraina se înrăutățește pe zi ce trece și că Franța va continua să facă presiuni asupra Rusiei prin sancțiuni. „Situația se înrăutățește pe zi ce trece. Oamenii mor, oboseala se instalează… nu am reușit să obținem o încetare a focului”, a declarat Macron pentru televiziunea LCI.

Avioanele poloneze „nu vor lupta pentru Ucraina” pentru a sprijini apărarea țării aflată în conflict împotriva Rusiei, au declarat luni oficialii guvernamentali polonezi. Marcin Przydacz, ministru adjunct de externe, a declarat într-un interviu la Radio Zet: „Nu ne vom deschide aeroporturile și avioanele poloneze nu vor lupta pentru Ucraina.” Dar, separat, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller, a indicat că nu a fost luată o decizie finală, a raportat Associated Press. El a spus că decizia de a trimite avioane de luptă ar prezenta riscuri și este o „chestiune foarte delicată”. Comentariile vin după ce președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a cerut SUA să ajute Kievul să obțină mai multe avioane de război pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei și a păstra controlul asupra spațiului său aerian.

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni în apropiere de orașul turcesc de coastă mediteraneean Antalya în această săptămână, a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu. Çavuşoğlu a declarat luni că va lua parte la întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba, care va avea loc într-un „format trilateral”. Întâlnirea va avea loc în marginea unui forum internațional de diplomație, a informat agenția de presă Reuters. Turcia, care are legături strânse atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a căutat să se plaseze ca mediator între părțile aflate în conflict.

SURSE TEXT:

SURSE FOTO: BBC News / CNN

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ