Războiul ruso-ucrainean ajunge în a zecea zi. Președintele ucrainean cere mai multă implicare din partea comunității internaționale

Forțele ruse continuă campania de bombardamente în a zecea zi de conflict, în timp ce ucrainenii, conduși de președintele Volodimir Zelenskiy, opun „rezistență puternică”, potrivit oficialilor americani. O explozie puternică a luminat cerul nopții din Cernihiv, unde Rusia încă atacă orașul strategic ucrainean care se află la 143 km de capitala Ucrainei, Kiev.

Forțele ruse au confiscat un spital de psihiatrie cu 670 de persoane în orașul Borodyanka din regiunea Kiev a Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba. „Astăzi nu înțelegem cum să evacuăm acești oameni, cum să îi ajutăm”, a spus Kuleba. „Au rămas fără apă și medicamente”, a spus Kuleba. „Aceștia sunt oameni cu anumite nevoi speciale, au nevoie de ajutor constant…mulți dintre ei sunt ținuți la pat de ani de zile.” Borodyanka se află la aproximativ 60 km de Kiev.

Rusia i-a acuzat pe „naționaliștii” ucraineni că au încălcat încetarea focului care trebuia să înceapă la Mariupol și Volnovakha. Ministerul rus al apărării a declarat că civilii nu au folosit căile de evacuare și a acuzat autoritățile ucrainene că împiedică oamenii să plece, a declarat presa de stat rusă. Ministerul de Externe al Ucrainei a dat, însă, vina pe Rusia și a cerut comunității internaționale să condamne Rusia pentru ceea ce a descris drept „încălcarea gravă a acordurilor privind deschiderea coridoarelor umanitare”.

Președintele Ucrainei i-a atacat în discursul său de astăzi pe liderii NATO din cauza refuzului lor de a implementa o zonă de excludere aeriană în întreaga țară. Zelenskiy a spus că reticența Occidentului de a interveni a dat Rusiei „undă verde” pentru a continua să bombardeze orașele și satele. Potrivit declarațiilor recente ale președintelui ucrainean, rezervele occidentale indică faptul că „nu toată lumea consideră că lupta pentru libertate este obiectivul numărul unu al Europei”. „Toți oamenii care vor muri începând cu această zi vor muri și din cauza voastră. Din cauza slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a adăugat Zelenskiy furios.

NATO a susținut că o zonă de interdicție aeriană va duce la o confruntare cu Moscova. Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că introducerea unei zone de excludere aeriană ar putea conduce la un „război cu drepturi depline în Europa, care implică mult mai multe țări și provoacă mult mai multe suferințe umane”. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a exclus și el introducerea unei no-fly zone, dar a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina ar putea câștiga războiul cu Rusia. „Dacă intenția Moscovei este să încerce cumva să răstoarne guvernul și să-și instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a declarat Blinken. Războiul nu a decurs deja așa cum ar fi planificat președintele rus Vladimir Putin, a adăugat secretarul de stat.

În ceea ce privește sanțiunile impuse de Occident, președintele Vladimir Putin a declarat că sunt asemănătoare cu o declarație de război, relatează Reuters. Acesta a spus că Moscova trebuie să apere vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei, precum și propriile interese. În comentariile din cadrul unei întâlniri cu femeilor însoțitoare de bord, el a spus că Rusia dorește ca Ucraina să fie „demilitarizată”, „denazificată” și să aibă statut neutru.

Mai mult, Vladimir Putin a spus că Moscova va considera orice stat care încearcă să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ca intrat în conflict. „Orice mișcare în această direcție va fi considerată de către noi ca participare la un conflict armat de către acea țară”, a spus președintele rus în timpul întâlnirii cu angajații Aeroflot. Impunerea unei zone de interdicție aeriană ar avea „consecințe colosale și catastrofale nu numai pentru Europa, ci și pentru întreaga lume”, a spus Putin, Acesta a respins, de asemenea, zvonurile că Moscova intenționează să declare legea marțială. „Legea marțială ar trebui introdusă numai în cazurile în care există o agresiune externă… nu ne confruntăm cu asta în acest moment și sper că nu o vom face”, a spus el.

Premierul israelian, Naftali Bennett, s-a întâlnit astăzi la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre criza din Ucraina, relatează Reuters. Israelul s-a oferit anterior să medieze în conflict, dar oficialii au minimizat așteptările privind un posibil rezultat.

Rusia și Ucraina urmează să țină luni a treia rundă de discuții. Negociatorul ucrainean David Arakhamiya a declarat într-o postare pe Facebook că vor fi reluate discuțiile despre încheierea ostilităților, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Numărul civililor uciși în Ucraina de la invazia Rusiei de acum 10 zile a ajuns la cel puțin 351, în timp ce 707 au fost răniți, a anunțat o misiune de monitorizare a ONU într-un comunicat raportat de Reuters. Majoritatea victimelor civile au fost cauzate de arme explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și de rachete și lovituri aeriene, potrivit monitorilor de la Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului (OHCHR). „OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, în special pe teritoriul controlat de guvern și mai ales în ultimele zile, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte erau încă în așteptarea dovezilor”, se arată în comunicat.

SURSE TEXT:

SURSA FOTO: BBC News

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ