Efecte ale acțiunilor ruso-ucrainene

Cea de-a doua rundă de discuții dintre oficialii ucraineni și ruși s-a încheiat joi, cele două părți convenind provizoriu să stabilească coridoare umanitare pentru evacuarea în siguranță a civililor și pentru livrarea de provizii celor care decid să rămână în țară.

În această dimineață, centrala nucleară Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei a fost „ocupată” de forțele militare ruse, potrivit autorităților regionale, după ce un incendiu declanșat de bombardamentele de peste noapte a ars timp de câteva ore la cea mai mare instalație de acest tip din Europa. Inspectoratul nuclear al Ucrainei a declarat că „forțele armate ale Federației Ruse au ocupat teritoriul centralei nucleare Zaporizhzhia” la scurt timp după stingerea incendiului.

Incendiul a fost stins fără să se extindă, nu au fost avariate reactoare nucleare sau echipamente esențiale, iar nivelurile de radiații sunt normale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Personalul ucrainean al fabricii continuă să conducă instalația și sistemele de siguranță funcționează.

Cu toate acestea, autoritățile ucrainene, care au pus focul pe seama bombardamentelor rusești, au avertizat cu privire la riscurile continue pentru exploatarea centralei în condițiile câmpului de luptă. Între timp, Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au declanșat focul și au organizat o „provocare monstruoasă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a acuzat la rândul său Moscova de „teroare nucleară”. El a făcut un apel direct la cetățenii ruși să organizeze proteste împotriva confiscării infrastructurii nucleare de către trupele ruse în Ucraina. „Popor rus, vreau să fac apel la tine: cum este posibil acest lucru? La urma urmei, am luptat împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl”, a spus el într-un discurs televizat. În timp ce focul încă ardea, președintele ucrainean a afirmat că Europa „trebuie să se trezească acum. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în flăcări. În acest moment, tancurile rusești bombardează unități nucleare.” „Dacă va fi o explozie, aceasta va fi sfârșitul pentru noi toți: sfârșitul Europei, evacuarea Europei”, a adăugat Zelenskiy. „Numai acțiunea imediată a Europei poate opri trupele ruse și poate preveni moartea Europei în urma dezastrului de la o stație nucleară.”

Președinteșe SUA Joe Biden l-a sunat pe președintele ucrainean și, potrivit Casei Albe, Zelenskiy l-a informat pe președintele american cu privire la incident, cei doi lideri cerând Rusiei „să-și înceteze activitățile militare în zonă și să permită pompierilor și agenților de urgență să acceseze locul.”

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a vorbit și el cu Zelenskiy după ce a apărut vestea despre incendiu. Un purtător de cuvânt din Downing Street a calificat situația „foarte îngrijorătoare”, adăugând: „Prim-ministrul a spus că acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea amenința în mod direct siguranța întregii Europe. El a spus că Regatul Unit va face tot posibilul pentru a se asigura că situația nu se va deteriora în continuare.” „Prim-ministrul a spus că va căuta o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore și că Marea Britanie va ridica imediat această problemă cu Rusia și partenerii apropiați. Ambii lideri au convenit că încetarea focului este crucială”.

Tot astăzi, 4 martie, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că există dovezi că Rusia folosește bombe cu dispersie în invazia sa. La o conferință de presă, el le-a spus reporterilor: „Am văzut utilizarea bombelor cu dispersie și am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care ar încălca dreptul internațional”. De asemenea, Stoltenberg a afirmat că alianța militară occidentală nu va stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, și nici nu va trimite trupele sale acolo, dar promite un alt tip de ajutor Kiev-ului. Totodată, l-a îndemnat pe președintele Vladimir Putin să pună capăt imediat invaziei.

Într-o convorbire telefonică de o oră cu președintele Putin, cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe liderul rus să pună capăt luptelor din Ucraina și să deschidă coridoare umanitare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit. Cei doi lideri au convenit să poarte noi discuții în curând, a adăugat Hebestreit. În plus, Putin i-a mai spus lui Scholz că o a treia rundă de discuții între reprezentanții ruși și ucraineni urmează să aibă loc în acest weekend, potrivit declarației germane.

Mikhailo Podolyak, un negociator ucrainean implicat în discuții și consilier al președintelui Volodimir Zelenskiy, a declarat că discuțiile vor continua sâmbătă sau duminică. „Suntem în contact permanent”, a spus el reporterilor.

În tot acest timp, autoritatea de securitate cibernetică din Ucraina spune că țara duce un război atât în domeniul cibernetic, cât și pe teren. Acesta spune că se confruntă cu atacuri cibernetice constante împotriva rețelelor guvernamentale și de infrastructură, cetățenii și oficialii fiind acum vizați. Vicepreședintele Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale, Viktor Zhora, spune că apărarea sa cibernetică respinge majoritatea atacurilor, dar că acestea se află într-o luptă fără precedent împotriva Rusiei. La începutul invaziei, ministerul digital a lansat „Armata IT a Ucrainei”, care a desfășurat atacuri cibernetice asupra țintelor rusești, inclusiv încercări de a perturba rețelele de transport și energie. Grupul Telegram al armatei are acum 270.000 de membri – dar oficialii estimează că ar putea exista până la 400.000 de hackeri care luptă online pentru Ucraina.

Microsoft a anunțat că suspendă noile vânzări ale produselor și serviciilor sale în Rusia, devenind cea mai recentă companie occidentală importantă care s-a distanțat de Moscova după invazia Ucrainei. Un șir de companii occidentale, printre care Nike, Apple, H&M și Ikea au rupt deja relațiile cu Rusia. Pe lângă suspendarea noilor vânzări, Microsoft a declarat că și-a oprit multe aspecte ale afacerii sale în Rusia, în conformitate cu sancțiunile SUA.

Vladimir Putin i-a avertizat pe vecinii Rusiei „să nu escaladeze situația”, impunând mai multe restricții asupra țării sale. Vorbind la o ședință de guvern difuzată astăzi, președintele rus a spus: „Nu există intenții rele față de vecinii noștri. De asemenea, i-aș sfătui să nu escaladeze situația, să nu introducă nicio restricție. Ne îndeplinim toate obligațiile și le vom îndeplini în continuare.” Rusia nu a văzut „nicio nevoie” de a „agrava sau înrăutăți” relațiile cu alte țări, a continuat el. „Toate acțiunile noastre, dacă apar, ele apar întotdeauna exclusiv ca răspuns la unele acțiuni neprietenoase, acțiuni împotriva Federației Ruse.”

SURSE TEXT:

SURSA FOTO: BBC News / Deutsche Welle

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ