Rusia-Ucraina: evoluții
Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat în această dimineață că avansul forțelor terestre ruse a fost încetinit de apărarea de către Ucraina a unui aeroport din Hostomel, la aproximativ 30 de mile nord de Kiev. „Eșecurile logistice și rezistența fermă a Ucrainei continuă să frustreze avansul Rusiei”, a spus ministerul pe Twitter.
De asemenea, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că țara sa va trimite Ucrainei ajutor umanitar de urgență în valoare de 100 de milioane de dolari. „În lumina faptului că o astfel de stare de urgență există acum, voi reitera faptul că Japonia este alături de cetățenii Ucrainei care fac tot posibilul pentru a lua măsuri pentru a-și apăra suveranitatea și teritoriul, precum și patria și familiile lor”, a declarat Kishida reporterilor într-o conferință de presă, potrivit unei traduceri publicate luni, 28 februarie, de biroul său. Invazia Rusiei „subminează însăși temelia ordinii internaționale”, a spus el. „Vom arăta clar că acest tip de ultraj are un preț mare”, a spus el. „Comunitatea internațională crede acum că, din cauza agresiunii ruse, nu mai poate continua relațiile cu Rusia în același mod în care obișnuiau”.
Două campanii de dezinformare din cadrul rețelelor sociale menite să sporească tensiunile din Rusia și Ucraina au fost identificate și dezactivate de pe Facebook în weekend, au declarat doi directori seniori ai companiei care dețin rețeaua de socializare Meta. Operațiunea condusă de echipa de securitate a companiei Meta, a implicat aproximativ 40 de conturi descrise drept „neautentice”, unele cu imagini de profil suspectate că ar fi fost generate artificial, a declarat directorul Threat Disruption David Agranovich reporterilor duminică seara. Persoanele fictive operau pe internet, au spus angajații Meta, inclusiv pe Twitter, YouTube, Telegram și două rețele de socializare din Rusia.
Operațiunea a inclus, de asemenea, site-uri web false asemănătoare cu instituțiile de știri care pretindeau că au sediul în Kiev, oamenii din spatele site-urilor dându-se drept editori de știri și surse „viabile”. A fost conectat la o campanie detectată anterior și desființată de Facebook în aprilie 2020. La momentul respectiv, s-a constatat că activitatea provine din Rusia, regiunea Donbass din Ucraina și două organizații media din Crimeea.
O altă operațiune a presupus țintirea specifică a conturilor de Facebook aparținând membrilor armatei ucrainene, precum și a politicienilor și a unui jurnalist. Profilurile au fost folosite pentru a partaja videoclipuri YouTube în care ucrainenii îi prezentau ca fiind slabi și se predau Rusiei după ce conturile au fost compromise, ceea ce Meta a spus că s-a făcut probabil prin e-mail personal. Angajații Meta nu au dezvăluit numărul total de conturi compromise, referindu-se doar la el ca „o mână”. De asemenea, nu au dezvăluit numele din spatele conturilor, invocând preocupări legate de confidențialitate.
Ca răspuns la solicitările către Meta de a închide Facebook și Instagram, vicepreședintele pentru Afaceri Globale Nick Clegg a spus că nu dorește să restricționeze serviciile pentru rușii care protestează și se organizează împotriva războiului. „Guvernul rus ne limitează deja platforma pentru a preveni aceste activități”, a spus Clegg pe Twitter duminică. „Credem că dezactivarea serviciilor noastre ar reduce la tăcere expresia importantă într-un moment crucial”.
Sute de demonstranți s-au adunat duminică în fața Casei Albe pentru a-și exprima sprijinul pentru Ucraina, pe fondul atacurilor din partea forțelor ruse. Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, a spus că „nu există alt loc” în care ar putea fi în acest moment. Sute de steaguri ucrainene au fost arborate de demonstranți, care cântau și își arătau sprijinul pentru națiunea est-europeană bombardată.
Între timp, Uniunea Europeană a anunțat că va închide spațiul aerian pentru avioanele rusești și va finanța achizițiile de arme către Ucraina, deoarece mai multe națiuni, inclusiv Statele Unite, promit să blocheze accesul Kremlinului la rezervele sale considerabile de valută din Occident și să întrerupă unele Băncile rusești din sistemul de mesagerie financiară SWIFT.
Însă, forțele ruse au împins în Harkov, declanșând o luptă pentru control în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, dar până după-amiază, guvernatorul Harkovului a spus că orașul rămâne sub controlul guvernului.
Gigantul petrolier britanic BP a anunțat că va „renunța” din acțiunile sale de 20% din gigantul petrolier rus Rosneft după invadarea Ucrainei de către Moscova, fiind unul dintre cele mai mari semne de până acum că lumea afacerilor occidentale a întrerupt relațiile din cauza acțiunilor Kremlinului.
Pagina de Facebook a publicației Reuters a transmis duminică seară, ședința publică a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ultimele evoluții din Ucraina. Printre cele mai appreciate intervenții s-a numărat cea a reprezentantului Emiratelor Arabe Unite care a vorbit despre importanța deschiderii căilor către un dialog diplomatic coerent, a spațiului pentru ajutorul umanitar care, a adăugat el, „trebuie conservat”, concluzionând cu un apel legat de „repsectarea unității și integrității statului ucrainean”.
Ghana a cerut Rusiei să-și susțină angajamentul de a folosi diplomația și nu războiul în dialogul cu Ucraina, cu acțiuni care ar detensiona situația de pe teren și ar permite o atmosferă de dialog. De asemenea, Harold Adlai Agyeman, reprezentantul permanent al Ghanei la ONU, a susținut că Adunarea Generală alături de celelalte structuri ale ONU trebuie să depună eforturi pentru menținerea păcii și stablității pentru generațiile viitoare din Ucraina și Rusia.
Intervenția Rusiei a fost catalogată drept una „limitată”, discursul bazându-se pe o retorică vizibil discutată cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, scopul fiind acela de a nu lăsa loc deschiderii dialogului pentru o posibilă rezolvare. Vasily Alekseevich Nebenzya, reprezentant permanent al Rusiei la Națiunile Unite, s-a referit la acțiunile Rusiei folosind sintagma „intrumente speciale pentru a menține balanța echilibrată”.
În intervenția sa, Sergiy Kyslytsya, reprezentantul Ucrainei, și-a exprimat aprecierile pentru întâlnire, regretând ce se întâmplă, sperând că în orele ce vor urma, se va ajunge la posibile propuneri favorabile discuțiilor diplomatice și negocierilor. I-a recomandat reprezentantului rus să se uite la imaginile care circulă în toate publicațiile din lume pentru a vedea ce se întâmplă după atacurile lansate de Rusia. A realizat și un rezumat al numărului de copii care, din păcate, au fost victimele bombardamntelor ruse – „peste 350 de civili au fost uciși, dintre care peste 14 copii”. A menționat și faptul că sute de elevi și studenți sunt acum în imposibilitatea de a-și continua studiile, educația.
În cadrul conferinței de presă care a avut loc după terminarea ședinței, Sergiy Kyslytsya a fost întrebat de un reporter, printre altele, dacă se așteaptă la o întânire în care atât reprezentantul Rusiei, cât și poporul rus, să își prezintele scuzele pentru situația existent în Ucraina. Kyslytsya a răspuns că „toți cetățenii ruși trebuie să trăiască în pace”. La finalul conferinței, acesta a reafirmat faptul că Ucraina va continua lupta.
SURSE:
- „Russia-Ukraine live updates: Meta disrupts 2 social media misinformation campaigns”, în ABC News, februarie 2022
- „Belarus preparing to join Russian invasion of Ukraine, U.S. official says”, în The Washington Post, februarie 2022
- „US embassy urges Americans depart Russia amid flights cancellations”, în ABC News, februarie 2022
- „UN votes to call emergency session of General Assembly”, în ABC News, februarie 2022
SURSĂ FOTO: ABC NEWS
AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ