Demersuri pentru inițierea negocierilor ruso-ucrainene
Pe fondul escaladării tensiunilor din Ucraina, Președintele Franței, Emmanuel Macron l-a sunat astăzi pe omologul său rus, Vladimir Putin. Macron a reiterat solicitarea comunității internaționale de a pune capăt ofensivei ruse împotriva Ucrainei și a reafirmat necesitatea implementării imediate a încetării focului. De asemenea, pe măsură ce au început negocierile ruso-ucrainene, acesta a solicitat să fie oprite toate loviturile și atacurile împotriva civililor și a locurilor de reședință, să fie menținută întreaga infrastructură civilă și să fie asigurate drumurile principale, în special drumul de la sud de Kiev.
Președintele Putin și-a confirmat disponibilitatea de a respecta aceste trei puncte, în timp ce a susținut că recunoașterea de către Occident a suveranității Rusiei asupra Peninsulei Crimeei și demilitarizarea Ucrainei sunt premise pentru a pune capăt luptelor.
Artileria rusă a bombardat luni cartierele rezidențiale din cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Kharkiv, ucigând posibil zeci de oameni, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce forțele Moscovei au întâmpinat o rezistență puternică din partea ucrainenilor în a cincea zi de conflict. Atacurile au avut loc în timp ce oficialii ruși și ucraineni s-au întâlnit la granița cu Belarus pentru a discuta despre încetarea focului. Discuțiile s-au încheiat, însă, fără niciun rezultat. Întâlnirea s-a încheiat cu oficialii care s-au întors în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de a doua rundă de negocieri, a declarat agenția de presă RIA, citându-l pe consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.
Președintele rus nu a dat niciun semn că își reconsideră invazia pe care a declanșat-o joia trecută asupra vecinului de vest al Rusiei. El a catalogat Occidentul drept un „imperiu al minciunilor” și a răspuns noilor sancțiuni cu măsuri de sprijinire a rublei Rusiei, care se prăbușește.
Tot astăzi, Volodimir Zelenskiy spune că a semnat o cerere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. Documentele „sunt în drum spre Bruxelles”, a declarat Andrii Sybiha, șeful biroului lui Zelenskiy, pe pagina sa oficială de Facebook. Cu toate acestea, cererea a fost în mare parte simbolică, deoarece procesul ar putea dura ani. Aderarea la UE trebuie să fie aprobată în unanimitate de toți membrii uniunii.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a reunit astăzi pentru o sesiune specială de urgență, cu scopul de a discuta despre invazia rusă a Ucrainei. Consiliul de Securitate format din 15 membri a aprobat sesiunea de urgență a Adunării Generale cu 11 voturi pentru și 3 abțineri, doar Rusia votând împotrivă. Votul Rusiei nu a împiedicat adoptarea măsurii, deoarece a fost un vot procedural. Președinția Rusiei a Consiliului – care alternează lunar între membrii Consiliului – se încheie luni.
Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.
SURSE TEXT:
- „Ukrainian military says dozens of civilians killed in Kharkiv”, în Reuters, 28 Februarie 2022
- „Telephone interview with Vladimir PUTIN, President of the Russian Federation”, în Elysee, 28 February 2022
- „Live: Putin lists demands to end war in Ukraine”, în France 24, 28 February 2022
- „Russia-Ukraine live news: First round of talks concludes”, în Al Jazeera, 28 February 2022
- Pamela Falk, „U.N. General Assembly to hold rare emergency session on Ukraine”, în CBS News, 28 February 2022
SURSE FOTO: Al Jazeera / France 24 / Kremlin Post
AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ