Update situație refugiați Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a estimat că peste 100.000 de ucraineni au fost deja strămutați ca urmare a invaziei ruse, iar acest număr este în creștere ( se estimează că în cele din urmă va ajunge la 1 până la 5 milioane). Comunitatea internațională a depus eforturi în acest sens.

Zeci de mii de ucraineni s-au prezentat la punctele de trecere a frontierei cu Polonia, România și Moldova.

Un update din data de 26 februarie al agenției ONU pentru refugiați (UNHCR) a anunțat că peste 160.000 de oameni au fugit din Ucraina în Polonia și în alte țări vecine în urma invaziei Rusiei. Conform Reuters, România este una dintre statele care depun eforturi în sprijinul acestora, putând să primească până la jumătate de milion de refugiați din Ucraina, a declarat ministrul Apărării Vasile Dîncu.

Numărul mașinilor s-a întins pe câțiva kilometri la unele puncte de trecere a frontierei, deoarece autoritățile din Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova s-au mobilizat pentru a primi ucraineni și a oferi adăpost, hrană și ajutor juridic. Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, a spus că majoritatea celor plecați s-au îndreptat, în cea mai mare parte, spre Polonia și Moldova.

Polonia, care a adoptat o atitudine dură împotriva migrației în ultimii ani, și-a anunțat disponibilitatea de a depune toate eforturile posibile pentru a-i ajuta pe cei care le trec granițele. Guvernul polonez spune că peste 115.000 de refugiați ucraineni au trecut, majoritatea de la punctul principal de trecere a frontierei Medyka.

„Suntem pregătiți să avem grijă de ei și vom putea face față provocării rapid și eficient”, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Ungaria, care a adoptat o atitudine la fel de ostilă față de refugiații care sosesc din țări precum Siria în ultimii ani, dar a depus eforturi impresinante pentru cei care s-au refugiat din Ucraina.

Mai multe agenții umanitare au emis declarații în care își exprimă angajamentul față de ucrainenii strămutați, cerând țărilor să-și mențină granițele deschise pentru refugiații care caută adăpost. „UNHCR lucrează, de asemenea, cu guvernele din țările vecine, cerându-le să mențină granițele deschise pentru cei care caută siguranță și protecție. Suntem pregătiți să sprijinim eforturile tuturor de a răspunde oricărei situații de strămutare forțată”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că granițele țării sale sunt deschise cetățenilor ucraineni și că îi va ajuta pe cei care sosesc în „nevoile lor umanitare”. O ultimă actualizare a situației refugiaților realizată de Ministerul de Interne din Moldova arată că peste 16.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei ruse în Ucraina au trecut granițele statului. Mulți și-au dorit să meargă în alte state din UE, dar cel puțin peste 100 au solicitat azil în Moldova.

Hanne Beirens, directorul Migration Policy Institute Europe, a spus că există motive pentru diferitele atitudini adoptate de unele țări care au fost deosebit de ostile în ultimii ani față de refugiați. „În primul rând, aceasta este o poziționare din partea statelor UE într-un anumit conflict geopolitic. În acest sens, se încadrează într-o narațiune mai amplă de dezaprobare a acțiunilor Rusiei și tipul de solidaritate în diferite tipuri de dimensiuni cu Ucraina, guvernul și populația cu cei care ar putea fi strămuți din cauza conflictului”, a spus ea. „Sunt doar atâtea locuri în care oamenii care sunt strămutați de conflictul cu Rusia pot merge, iar unii s-au mutat deja în Moldova. Alții, atunci când trec granița, aterizează imediat pe teritoriul UE, așa că nu există un alt loc unde să meargă și, astfel, acest tip de principiu de a căuta protecție într-un refugiu sigur în prima țară pe care o traversezi se potrivește perfect aici.”

Grecia, un punct de intrare pentru sute de mii de oameni care fug de război și tulburări din Siria și Afganistan în ultimii ani, a încheiat rapid angajamente de sprijin pentru cetățenii ucraineni și pentru cei care sosesc în vecinii Ucrainei. Listarea de către Grecia a Ucrainei drept „o țară sigură” în urmă cu doar câteva săptămâni contravine tocmai acestor principii”, a spus Minos Mouzourakis, ofițer juridic la Refugee Support Aegean.

Ministerul de Interne al României, Lucian Nicolae Bode a declarat că peste 10.000 de ucraineni au trecut în țară de la începutul invaziei, dar doar peste 11 dintre ei au solicitat statutul de refugiat în țară.

În România organizațiile, agențiile și alte centre de sprijin care controbuie și unde se poate dona pentru a acorda un ajutor pentru refugiații din Ucraina sunt:

  • Crucea Roșie Română – Donațiile pot fi făcute prin paginile de internet a Crucii Roșii Române: www.crucearosie.ro sau direct în conturile campaniei deschise la BRD Agenția Piața Romană (detalii aici);
  • Ministerul Afacerilor Interne a anuntat vineri seara infiintarea unui grup de lucru la nivel central si celule in zonele aflate din nordul si nord estul tarii pentru a coordona ajutorul dat refugiatilor care intra din Ucraina – orice persoana fizica, juridica, organizatie care doreste sa sprijine aceasta actiune umanitara sa trimita un e-mail la adresa: umanitar.dsu@mai.gov.ro. Mai multe detalii aici;
  • UNIȚI PENTRU UCRAINA – Об’εднанi за Украiну – United for Ukraine: este un grup realizat pe pagina platforma de socializare Facebook unde cetățenii română și nu numai, pot contribui cu donații fie în bani, fi haine, pături, produse, servicii de traducere, voluntariat;
  • PRO TV se alătură și susține Crucea Roșie România, în efortul de a strânge fonduri pentru cei afectați direct de acest război. Dacă vreți să susțineți această cauză, puteți dona în contul Crucii Roșii;
  • Universitatea din București – Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din Bucuresti pune la dispoziție 13 camere pentru refugiați din Ucraina, în centrul pe care îl administrează fundația în cartierul Ferentari. ”Prin generozitatea unor oameni de afaceri speram să avem și resurse financiare pentru ca să acopere cheltuielile cu utilitate, lipsă, haine, articole de igienă și alte lucruri necesare. Cadre didactice si studenti ai facultatii se vor implica in proiect, alaturi de alti voluntari.” Mai multe informații, pe pagina facultăților. Alte 44 de cazare, în apartamente administrate de Universitate și identificate până acum, puse cu prioritate la dispoziția profesorilor și a studenților ucrainieni refugiați din calea războiului. Pe măsura solicitărilor, vom identifica noi locuri de cazare în căminele UB. Cerefrea (Le Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA) Villa Noël) pune și ea la dispoziția refugiaților cele 5 camere de oaspeți deținute;
  • Guvernul României – Pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, instituțiile guvernamentale își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale. Împreună vor colabora pentru alocarea eficientă și rapidă a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul României. Detalii aici.

SURSE:

SURSĂ FOTO: Al Jazeera

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ