În sprijinul Ucrainei: sancțiuni și posibilități de negociere ruso-ucrainiene

Războiul din Ucraina s-a intensificat duminică, atunci când trupele ruse au pătruns în al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, iar Vladimir Putin a declanșat un val de atacuri asupra aerodromurilor și a instalațiilor de combustibil. Forțele ucrainene au respins, însă, încercarea Rusiei de a ocupa orașul, a susținut duminică guvernatorul orașului, Oleh Synyehubov. „Controlul asupra orașului Harkov este complet al nostru!”, Synyehubov a postat pe Facebook. „Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamic.”

În același timp, președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor de descurajare nucleară să fie în alertă pe măsură ce tensiunile internaționale escaladează în a patra zi de atacuri. Putin a declarat, duminică, în cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Serghei Shoigu şi şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei Valery Gerasimov, că acțiunea a venit ca răspuns la faptul că puterile NATO au făcut ceea ce el a numit „declarații agresive”, potrivit agenției de presă ruse, Tass. Mișcarea este, de asemenea, o reacție la sancțiunile financiare puternice anunțate de Occident împotriva întreprinderilor ruse și a persoanelor cheie, inclusiv direct lui Putin.

Noi sancțiuni de amploare împotriva Rusiei au fost anunțate sâmbătă seara într-o declarație comună a Uniunii Europene, Regatului Unit, Statelor Unite și Canada. Națiunile occidentale au ordonat, astfel, sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului său de externe Serghei Lavrov din cauza invaziei Ucrainei. Activele lor din  SUA, UE, Marea Britanie și Canada vor fi înghețate, iar SUA vor impune în plus o interdicție de călătorie pentru cei doi. Astfel de măsuri punitive împotriva liderilor sunt rare. UE a impus anterior asemenea sancțiuni doar liderului Siriei, Bashar al-Assad și președintelui Belarusului, de exemplu, iar SUA, la rândul lor, doar președintelui Venezuelei Nicolas Maduro și lui Assad.

Consiliul European a convenit, de asemenea, asupra unui pachet suplimentar de măsuri restrictive individuale și economice pentru a răspunde agresiunii militare neprovocate și nejustificate efectuate de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Aceste sancțiuni acoperă următoarele sectoare: finanţe, energie, transport, tehnologie, politica privind vizele.

Ucraina îndeamnă Occidentul și excluderea Rusiei de la sistemul SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care facilitează plățile între 11.000 de instituții financiare din 200 de țări. Până la acest moment, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și aliații au convenit să excludă doar o serie de bănci rusești din sistem, declarând că această mișcare va „asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”.

Tot în această zi, Zelenskyi spune că delegația Ucrainei este pregătită să înceapă discuțiile de pace. În urma unui apel telefonic cu liderul din Belarus Alexander Lukașenko, Zelensky a declarat că a fost de acord să trimită o delegație pentru o întâlnire la granița bielorusă-ucraineană, lângă râul Pripyat. Discuțiile ar fi primele care au loc de când Rusia a invadat Ucraina și ar avea loc fără condiții prealabile. Anunțul a venit la câteva ore după ce Rusia a anunțat că delegația sa a zburat în Belarus pentru a aștepta discuțiile. Oficialii ucraineni au respins inițial decizia, spunând că orice discuții ar trebui să aibă loc în altă parte decât Belarus, unde Rusia a plasat un contingent mare de trupe.

 

SURSE TEXT:

SURSE FOTO: CNN / The New York Times

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ