BOOK REVIEW: John Bolton, The Room Where It Happened: A White House Memoir, New York, Simon & Schuster, 2020

După ce a absolvit facultatea de drept la Universitatea Yale, John Bolton a început să lucreze în guvern la United States Agency for International Development, unde a fost consilier general și apoi administrator asistent pentru coordonarea programelor și politicilor până în 1983. Apoi s-a mutat în sectorul privat până în 1985, revenind din nou la munca guvernamentală, de data aceasta ca procuror general adjunct sub administrația președintelui Ronald Reagan. În timpul administrației lui George H.W. Bush, Bolton a fost secretar adjunct pentru afacerile organizațiilor internaționale în Departamentul de Stat al SUA.

John Bolton este fostul consilier pentru securitate națională. A fost a 27-a persoană care a ocupat această funcție. Președintele Trump a anunțat că Bolton îl va înlocui pe H.R. McMaster în calitate de consilier pentru securitate națională pe 22 martie 2018, iar el l-a succedat lui McMaster pe 9 aprilie a aceluiași an.

În calitate de consilier pentru securitate națională al președintelui Trump, John Bolton și-a petrecut multe dintre cele 453 de zile în „the room where it happened” („camera în care s-a întâmplat”), această sintagmă fiind și titlul uneia dintre cele mai recente lucrări ale sale, The Room Where It Happened: A White House Memoir  în care faptele vorbesc de la sine.

The Room Where It Happened: A White House Memoir este cea mai cuprinzătoare și mai substanțială relatare din timpul administrației Donald Trump și unul dintre puținele până în prezent, materiale realizate de un înalt oficial de la acea vreme.

Cu acces aproape zilnic la președinte, John Bolton a realizat o redare precisă a zilelor sale în și în jurul Biroului Oval. Ceea ce a văzut Bolton l-a uimit: un președinte pentru care singurul lucru care conta era să fie reales, chiar dacă asta însemna să pună în pericol sau să slăbească națiunea. „Îmi este greu să identific orice decizie semnificativă a lui Trump în timpul mandatului meu, care nu a fost determinată de calculele realegerilor”, scrie el. De fapt, el susține că „The House” a comis un malpraxis de acuzare, menținând urmărirea penală concentrată îndeaproape asupra Ucrainei, când abuzurile lui Trump, asemănătoare cu cele întâmplate în Ucraina, existau în întreaga sferă a politicii sale externe – iar Bolton documentează exact care au fost acestea și încercările lui, dar și ale altora din administrație să tragă atenția asupra acestui fapt.

The Room Where It Happened arată un președinte dependent de haos, care, după cum afirmă John Bolton „a îmbrățișat adversarii și ne-a disprețuit prietenii și a fost profund suspicios față de propriul său guvern”. În povestirea lui Bolton, toate acestea l-au ajutat să-l pună pe Trump pe drumul bizar către demitere. „Diferențele dintre această președinție și cele pe care le-am servit anterior au fost uimitoare”, scrie Bolton, care a lucrat pentru Reagan, George H. W. Bush și George W. Bush.

Bolton încercă printr-o argumentare pertinentă să arate cum Trump a tratat politica externă a Statelor Unite ca și cum ar fi încheiat o afacere imobiliară – cu accent pe relațiile personale, cu un comportament și o gestică – „showmanship”, după cum l-a definit Bolton -, pentru TV și promovarea propriilor interese. Drept urmare, SUA au pierdut o oportunitate de a-și confrunta amenințările tot mai adânci și, în cazuri precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord au ajuns într-un loc mai vulnerabil din punct de vedere al imaginii statului pe scena internațională.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ