BOOK REVIEW: Paul D’Anieri, Ukraine and Russia: From Civilied Divorce to Uncivil War, Cambridge, Cambridge University Press, 2019

Paul D’Anieri este profesor de științe politice, rector și director executiv la University of California Riverside. Cercetările sale se concentrează pe Ucraina, relațiile ucraineno-ruse și regimurile hibride. Este autorul unui manual, „International Politics: Power and Purpose in Global Affairs”, aflat în prezent la a treia ediție. Cărțile sale anterioare includ „Economic Interdependence in Ukrainian Russian-Relations și Understanding Ukrainian Politics: Power, Politics, and Institutional Design”.

Una dintre lucrările sale recente este „Ukraine and Russia: From Civilied Divorce to Uncivil War”. În această lucrare, D’Anieri explorează dinamica a trei paliere: din interiorul Ucrainei, dintre Ucraina și Rusia și dintre Rusia și Occident, care a apărut odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și a dus în cele din urmă la război în 2014.

Continuând cronologic, această carte arată cum „despărțirea” Ucrainei de Rusia în 1991, numită la acea vreme „divorț civilizat”, a dus la ceea ce mulți numesc acum „un nou Război Rece”. El susține faptul că acest conflict s-a agravat din cauza a trei factori de bază – dilema de securitate, impactul democratizării asupra geopoliticii și obiectivele incompatibile ale Europei post-Război Rece.

D’Anieri susține că acestea au fost dezacorduri preexistente profunde, care nu au putut fi rezolvate, cu implicații îngrijorătoare pentru soluționarea conflictului din Ucraina. Cartea arată, de asemenea, cum acest război se încadrează în modelele mai largi ale conflictului internațional contemporan și, prin urmare, ar trebui să atragă cercetătorii care lucrează la conflictul Rusia-Ucraina, relațiile Rusiei cu Occidentul și conflictul și geopolitica în general.

„Ukraine and Russia: From Civilied Divorce to Uncivil War”, susține Michael McFaul, autorul cărții „From Cold War to Hot Peace: A U.S. Ambassador in Putin’s Russia”, că „oferă una dintre primele relatări cuprinzătoare ale relațiilor ucrainene-ruse după prăbușirea Uniunii Sovietice. D’Anieri țese cu măiestrie argumente teoretice despre natura relațiilor dintre state – nu numai Ucraina și Rusia, ci și Statele Unite și „Occidentul” – cu narațiunea sa istorică profund cercetată a acestor relații din 1989 până în prezent”.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ