BOOK REVIEW: Craig Whitlock, The Afghanistan Papers: A Secret History of the War, New York, Simon & Schuster, 2021
Spre deosebire de războaiele din Vietnam și Irak, invazia americană a Afganistanului din 2001 a avut un sprijin public aproape unanim. La început, obiectivele au fost simple și clare: înfrângerea Al-Qaeda și prevenirea repetării atacului din 11 septembrie 2001. Cu toate acestea, la scurt timp după ce Statele Unite și aliații săi i-au înlăturat pe talibani de la putere, misiunea a deviat de la cursul său și oficialii americani au părut să pierdă din vedere obiectivele lor inițiale, continuând unul dintre cele mai lungi războaie în care SUA a fost implicată.
Craig Whitlock, jurnalist de investigații pentru The Washington Post care a acoperit în publicațiile sale războiul global împotriva terorismului din 2001 în calitate de corespondent străin, reporter la Pentagon și specialist în securitate națională, încearcă să explice în lucrarea sa, „The Afghanistan Papers: A Secret History of the War”, ce nu a funcționat în strategia de război adoptată de cele trei administrații americane consecutive ale președinților George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, și cum administrațiile lor au eșuat uneori în a prezenta adevărul publicului.
Bazată pe interviurile cu mai mult de 1 000 de persoane care au jucat un rol direct în război, de la lideri de la Casa Albă și Pentagon până la soldați și lucrători umanitari de pe linia frontului care știau că guvernul SUA prezenta deseori versiune distorsionată, și uneori complet fabricată, a faptelor de pe teren, lucrarea lui Whitlock prezintă printr-o istorie orală imaginea nefiltrată a războiului din Afganistan.
Devenită cea mai bine vândută poveste de investigație, conform New York Times, „The Afghanistan Papers: A Secret History of the War”, este „un rechizitoriu aprins pentru înșelăciunea, gafele și orgoliul înalților oficiali militari și civili” care aduce la lumină informații intutite deja de mulți observatori ai conflictului.
AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR