BOOK REVIEW: Jason Lyall, Divided Armies: Inequality and Battlefield Performance in Modern War, Princeton, Princeton University Press, 2020

Jason Lyall este președintele „James Wright” pentru studii transnaționale și profesor asociat la Departamentul Guvernamental. De asemenea, el coordonează activitatea Field Violence Policy Violence la John Sloan Dickey Center for International Understanding.

Cercetările sale examinează efectele și eficacitatea violenței politice în războaiele civile și convenționale. Activitatea sa editorială îmglobează cercetări despre lecțiile învățate din războiul american din Afganistan (sub contract cu Princeton University Press). El scrie, de asemenea, o carte finanțată de Carnegie despre cum să îmbunătățim asistența umanitară în medii fragile și conflictuale, cum ar fi Afganistan, Siria și Yemen. Un al treilea proiect investighează relația dintre inegalitate, rasism și relațiile intergrupale în medii violente, inclusiv în cadrul forțelor de poliție, armate și organizații rebele.

„Cum luptă armatele și ce le face să învingă pe câmpul de luptă modern?” este o întrebare ce însoțește adesea cercetările lui Jason Lyall. Aceasta se regăsește într-o lucrare recentă a sa, anume „Divided Armies: Inequality and Battlefield Performance in Modern War”. Cartea lui Jason Lyall provoacă la găsirea unor răspunsuri de lungă durată la această întrebare clasică, legând soarta armatelor de nivelurile lor de inegalitate.

Introducând conceptul de inegalitate militară, Lyall demonstrează modul în care alegerile dinainte de război ale unui stat cu privire la statutul de cetățenie al grupurilor etnice din populația sa determină performanța ulterioară pe câmpul de luptă. Tratarea anumitor grupuri etnice ca cetățeni de clasa a doua, fie supuse discriminării sancționate de stat sau, mai rău, violenței, subminează încrederea interetnică, alimentează nemulțumirile și îi determină pe soldații victimizați să submineze autoritățile militare odată cu începerea războiului. Cu cât este mai mare inegalitatea unei armate, constată Lyall, cu atât este mai mare rata de dezertare, schimbarea laterală, pierderile și utilizarea constrângerii pentru a forța soldații să lupte.

„Divided Armies: Inequality and Battlefield Performance in Modern War” s-ar putea ca acum să fie una dintre cele mai bine stabilite contestații în domeniu, susținută nu numai de analiza statistică atent construită a lui Lyall, ci și de seria acestuia de studii de caz interesantă care acoperă o serie de întâlniri, unele „uitate demult”, pentru a arăta cum propunerea funcționează în practică.

De exemplu, Lyall dă ca exemplu, printre altele, războaiele din secolul al XIX-lea dintre Rusia și Kokand (acum parte a Uzbekistanului) și dintre Spania și Maroc pentru a demonstra că schismele din armatele lui Kokand și ale Marocului au dus la înfrângerea lor. Cartea lui Lyall reprezintă o îmbinare binevenită între metodele de cercetare cantitative și calitative. El stabilește un standard metodologic riguros și imaginativ, în acest proces ridicând întrebări, poate neintenționate, cu privire la valoarea cercetării cantitative anterioare, care s-au extras din baze de date inferioare.

Într-o anchetă istorică cuprinzătoare, Lyall se bazează pe un nou set de date cu 250 de războaie convenționale, parte din studiile realizate pentru Project Mars. El încearcă să aducă o serie de argumente pentru a demonstra de ce a ales să se „rupă” de eforturile anterioare prin includerea războaielor non-occidentale trecute cu vederea, în timp ce catalogează noi modele de inegalitate și conduită de război. Făcând o îmbinare de comparații istorice și analize statistice, Lyall mai pune în evidență dovezi din nouă războaie, de la fronturile de est ale celor două conflagrații mondiale până la războaie mai puțin familiare din Africa și Asia Centrală, pentru a ilustra efectele inegalității.

Pentru „Divided Armies: Inequality and Battlefield Performance in Modern War”, autorul a fost distins cu The Lepgold Prize, Mortara Center for International Studies, Georgetown University, The Peter Katzenstein Book Prize, Cornell University Department of Government și One of Foreign Affairs’ Best Books of 2020.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ