BOOK REVIEW: Michael Poznansky, In the Shadow of International Law: Secrecy and Regime Change in the Postwar World, New York, Oxford University Press, 2020
Văzută ca un instrument esențial pentru a concura într-un sistem internațional anarhic, discreția e o caracteristică a politicii internaționale din moment ce liderii țin secrete în timp ce conduc misiuni diplomatice sensibile în străinătate și colectează informații secrete pentru a obține avantaje tactice cu scopul de a surpinde și a afla intențiile adversarului. Însă, una dintre cele mai controversate forme secerete de a conduce afacerile statului e utilizarea acțiunilor ascunse pentru a răstuna regimuri politice ostile.
Michael Poznansky, profesor asociat în cadrului Departamentului de Cercetare Strategică și Operațională de la U.S. Naval War College și fost profesor asistent la Universitatea din Pittsburgh, argumentează în lucrarea sa, „In the Shadow of International Law: Secrecy and Regime Change in the Postwar World”, de ce statele întreprind schimbarea regimului în unele cazuri în secret și în altele nu.
Examinând cazurile intervenției Statelor Unite în America Latină din timpul Războiului Rece în state precum Cuba, Chile, Republica Dominicană sau Grenada, dar aducând în atenție și eforturile recente ale SUA de a interveni în Irak, Libia sau Siria, Poznansky prezintă dovezi de arhivă în care oficiali se îngrijorează cu privire la încălcarea dreptului internațional, împingând factorii de decizie să urmeze acțiuni militare ascunse, mai degrabă decât la vedere.
Pentru o mare parte din istoria recentă, nu exista o regulă codificată care să interzică statelor să se amestece în treburile interne ale altor țări. În timp ce conceptul cunoscut sub numele de non-intervenți a existat ca o normă în diferite grade de la mijlocul secolului al XVIII-lea, marile puteri l-au ignorat adesea. Dar acest fapt s-a schimbat în 1945 când Carta Naţiunilor Unite a consacrat principiul non-intervenţiei, care interzice încălcările nedorite ale suveranității altui stat, în dreptul tratatului. Pornind de la acest principiu, autorul afirmă că legea internațională explică de ce liderii urmăresc în anumite momente schimbarea unui regim din umbră.
Eforturile SUA de a construi o ordină bazate pe reguli în epoca postbelică a necesitat angajarea sa la standarde de comportament convenite. Dorința de a proteja autoritatea morală a Americii însemna că liderii ar fi trebuit să fie dornici să ascundă încălcările non-intervenției în calitatea sa de ideal pe care l-au îmbrățișat. În ceea ce privește concentrarea regională, mulți cercetători susțin că Statele Unite aveau practic frâu liber în emisfera vestică. Demonstrând că preocupările legate de încălcarea dreptului internațional i-a împins pe factorii de decizie din SUA să urmeze acțiuni ascunse în apropierea geopolitică a SUA, Poznansky oferă un sprijin deosebit de puternic argumentului său.
Arătând cum dreptul internațional influențează comportamentul unui stat, „In the Shadow of International Law: Secrecy and Regime Change in the Postwar World”, oferă un răspuns convingător la problema intervenției statelor și demonstrează că atunci când statele care intervin pot găsi o justificare plauzibilă în dreptul internațional, ele se vor angaja într-o intervenție fățișă, iar cand o astfel de justificare lipsește, ei vor realiza intervenția în secret.
AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR