BOOK REVIEW: Timothy Frye, Weak Strongman: The Limits of Power in Putin’s Russia, Princeton, Princeton University Press, 2021
Mulți dintre obervatorii mediului internațional tind să vadă politica de astăzi a Federației Ruse condusă de un lider atotputernic, Vladimir Putin, care a transformat Rusia într-o autocrație. Acestă imagine politizată și simplificată ignoră, însă, elementele importante din sistemul politic rus care constrâng puterile considerate a fi în mâinile unui singur lider.
Timothy Frye, profesor de științe politice la Universitatea Columbia, co-director al unui laborator de cercetare la Școala Superioară de Economie din Moscova și fost angajat al Agenției de informații SUA din Uniunea Sovietică la sfârșitul anilor 1980, încearcă în noua sa lucrare, „Weak Strongman: The Limits of Power in Putin’s Russia”, să evalueze narațiunile comune despre politica rusă, oferind o altă lentilă pentru interpretarea politicii rusești. În loc să privească Rusia ca pe un stat condus de un conducător excepțional care guvernează în mod excepțional, Frye subliniază acele modele comune pe care Rusia le împarte cu alte regimuri autocratice conduse de un singur individ.
Potrivit tezei sale, conducători așa-numitelor autocrații personaliste se confruntă cu o serie de provocări comune și constrângeri care diferă de cele cu care au de-a face omologii lor din regimurile democratice sau autocratice conduse de un singur partid. Aceste caracteristici comune ale autocrațiior personaliste devin deosebit de utile pentru înțelegerea Rusiei lui Putin, fiecare oferind un contrapunct util opiniilor convenționale despre Rusia.
Studiul său comparativ, care pune accentul mai mult pe politica internă a Rusiei decât pe cea externă, produce o imagine relativ diferită a Rusiei, care ajută cititorii să vadă constrângerile asupra puterii lui Putin, să recunoască dificultatea alegerilor politice din fața sa și să înțeleagă mai bine politica spațiului rusesc.
Analizând sondaje de opinie publică, statistici, indicatorii sociali, studii de specialitate, autorul aduce în atenție cercetările științifice care oferă unele dintre cele mai bune dovezi disponibile pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări despre Rusia: Cât de popular este Putin? Este corupția la fel de mare pe cât se spune? De ce relațiile cu Statele Unite sunt atât de rele? Este propaganda rusă eficientă? Care a fost rolul războiului cibernetic în influențarea alegerilor prezidențiale americane din 2016? Mai contează alegerile în Rusia?
Prin „Weak Strongman: The Limits of Power in Putin’s Russia”, Fryer caută să arate, astfel, cum acțiunile Kremlin-ului sunt rezultatul a nenumărate compromisuri și alegeri dificile, mai degrabă decât expresia capriciilor unui conducător atotputernic sau a unei moșteniri istorice care nu poate fi depășită.
AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR