BOOK REVIEW: Masha Gessen, The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia, New York, Riverhead Books Publisher, 2018

Cartea autoarei Masha Gessen este atât o încercare radicală de a surprinde ultimii 40 de ani din istoria Rusiei, cât și o estimare personală. Gessen urmărește viețile a șapte ruși și, în acest proces, relatează o bătălie de idei despre Rusia și viitorul ei.

Distinsă cu numeroase premii în domeniul literar, printre care The 2017 National Book Award, The National Book Critics Circle Awards, The New York Public Library’s „Helen Bernstein” Book Award, Masha Gessen dezvăluie cum, în spațiul „schimbului dintre generații”, Rusia s-a predat unei noi „tulpini” de autocrație mai virulente și invincibile.

Înțelegerea jurnalistei Masha Gessen despre evenimentele și forțele care au dus la creionarea unor tendințe în Rusia ce creează tensiuni în ultima vreme cu mediul internțional, după cum afirmă aceasta în „The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia”, este de neegalat. În „The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia”, Gessen urmărește viața a patru oameni născuți în ceea ce conform promisiunilor liderilor care au asistat la prăbuțirea Uniunii Sovieitice, era o perioadă ce deschidea „noua eră a zorilor democrației”.

Fiecare dintre cei patru protaginiști, ajunși la vârsta majoră cu așteptări fără precedent, unii ca fiind fiii și nepoții chiar ai arhitecților noii Rusii, fiecare cu aspirații proprii descoperite – ca antreprenori, activiști, gânditori și scriitori, formatori de opinie.

Gessen își „trasează căile împotriva mașinăriilor regimului” prin utilizarea unor instrumente critice de analiză și cercetare, pentru a aduce argumente cu privire la tendințele regimului de astăzi de a-i „zdrobi pe toți cei care sunt împotriva războiului” pe care liderul rus din prezent, Vladimir Putin, îl poartă cu cei care nu utilizează aceleași intrumente de traducere a mediul internațional precum el o face, ceea ce a asigurat „reapariția neobstrucționată a vechii ordini sovietice sub forma terifiantului și aparent de neoprit stat de astăzi”.

Oliver Bullough, autorul lucrării „Let Our Fame Be Great and The Last Man in Russia”, afirmă despre cartea lui Gessen faptul că este o călătorie frumos scrisă, argumentată sensibil și inteligent structurată prin apel la eșecul Rusiei de a construi democrația. Problema pe care o abordează „The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia” se referă la dificultatea pe care orice carte despre Rusia o întâmpină: cum să explice faptul că una dintre cele mai mari puteri de pe scena internațională, o țară de dimensiune umană mare, reușește să-și  construiască povestea în jurul vieții oamenilor, ale căror averi cresc și scad pe măsură ce țara se deschide, apoi se închide înca o dată.

Prin biblioteca de profiluri profiluri pe care Masha Gessen o construiește pentru diferiți cetățeni ruși, inclusiv patru născuți în anii 1980, Gessen elaborează o narațiune care descifrează mișcarea Uniunii Sovietice spre – și se retrage din – democrație.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ