BOOK REVIEW: Benn Steil, The Marshall Plan: Dawn of the Cold War, New York, Simon & Schuster Publisher, 2018
Planul Marshall – inițiativa costisitoare și ambițioasă de a revitaliza economic Europa occidentală după Al Doilea Război Mondial -, a marcat adevăratul început al Războiului Rece, susține autorul lucrării, Benn Steil. Aducând la dispoziție cititorilor noi materiale pentru studiul academic din arhivele rusești și americane, Steil arată că abia după lansarea Planului în 1947 „ambele părți, Statele Unite și Uniunea Sovietică, s-au angajat irevocabil să-și asigure sfere de influență specifice”.
În noua sa carte, „The Marshall Plan: Dawn of the Cold War”, Benn Steil descrie modul în care Departamentul de Stat din timpul mandatului președintelui Harry S. Truman, sub conducerea lui George C. Marshall, a formulat programul de redresare pentru a oferi Europei o nouă arhitectură economică și politică adecvată unui continent împărțit în două lumi: una capitalistă și una comunistă. Planul Marshall promitea o prezență continuă și energică a SUA, subscrisă de o Germania de Vest reindustrializată, în inima unei Europe occidentale integrate, capitaliste, explică autorul. Narațiunea sa, pe care recenzia din „Wall Street Journal” a lui Paul Kennedy o numește „genială”, aduce la viață cele mai dramatice episoade ale fazei de început a Războiului Rece – cum ar fi lovitura de stat de la Praga, blocada Berlinului și divizarea Germaniei -, și arată pe ce anume a fost fundamentată determinarea liderului sovietic, Iosif Stalin, de a submina intervenția SUA.
În lucrarea sa, autorul ține cont de ecourile care au declanșat Războiul Rece, echilibrul slab al puterii și ordinea incertă de la sfârșitul anilor 1940, lucruri extreme de relevante de la care pleacă cercetarea lui Steil. Planul Marshall oferă contextul critic pentru înțelegerea peisajului internațional de astăzi.
„Multe dintre instituțiile pe care le considerăm acum ca fiind elemente naturale ale ordinului au fost construite sub conducerea SUA în primii ani ai lui Marshall”, scrie Steil.
AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ