BOOK REVIEW: Isabelle Richefort, Isabelle Nathan, Sorties de guerre (1918-1923). État des sources, Paris, CTHS Edition, 2021
Le Comité des Travaux Historiques et Scientifiques (CTHS) publică volumul „Sorties de guerre (1918-1923). État des sources”, sub coordonarea directorului adjunct al Arhivelor Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Isabelle Richefort, și șefa departamentului public la Arhivele Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Isabelle Nathan.
Arhivele Ministerelor de Afaceri Externe rezultate din soluționarea Primului Război Mondial nu au fost „cruțate” de al doilea. Document emblematic, sursă a răzbunării lui Adolf Hitler, originalul Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919) al cărui depozit oficial era Franța, adăpostit la Château de Rochecotte lângă Tours, a fost furat, împreună cu Tratatul de la Saint-Germain, de o delegație condusă de Otto Abetz și dispărută, probabil după ce aceste docuemnte au fost expuse la Berlin.
Arhivele Conferinței de Pace, deschise la Quai d’Orsay la 18 ianuarie 1919 și care și-au continuat activitatea dincolo de semnarea Tratatelor de la Versailles, Trianon, Saint-Germain-en-Laye și Sèvres, de asemenea, ca întreg, au suferit pagube grave după ce trupele naziste au invadat Franța, pagube pe care Direcția Arhivelor Afacerilor Externe s-a angajat să le repare prin lansarea unei campanii de clasificare și restaurare (523 cutii împărțite în cinci serii, din 1918 până în 1930, inclusiv rapoarte, corespondență, tipărite și hărți).
Volumul de față reunește arhive ce completează tratatele, hărțile și sistemele de luare a deciziilor, care sunt documente esențiale pentru înțelegerea redefinirii frontierelor Europei după Marele Război încheiat în 1918 și sursele noului conflict din 1939. Ar trebui, de asemenea, să se atragă atenția asupra unui număr de colecții private pe care natura incompletă a inventarelor lor le-a împiedicat să „comunice” cercetătorilor informații esențiale despre evenimentele din acea epocă.
AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ