Summitul de la Geneva iunie 2021

Summit-ul de ieri de la Geneva a reprezentat cea de-a treizecea întâlnire dintre un președinte american și unul rus, de la începutul Războiului Rece încoace. Pentru liderul rus aflat în funcție, aceasta este cea de-a cincea întrevedere cu un șef de la Casa Albă.

Alegerea orașului elvețian ca loc de întrevedere nu a fost una făcută la întâmplare. Analiștii de politică externă vorbesc despre “un nou climat de război rece”, relațiile SUA-Rusia găsindu-se, în acest moment, la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin amintește astfel de o altă întâlnire tensionată, desfășurată tot la Geneva, în iulie 1955, cea dintre președintele american Dwight D. Eisenhower și liderul sovietic Nikita Hrușciov. Fiind prima întrevedere a Marilor Puteri după Conferința de la Potsdam, din iulie 1945, summit-ul de la Geneva din 1955 a detensionat relațiile dintre cele două tabere ale Războiului Rece, iar “coexistență pașnică” urma să fie noua direcție în relațiile internaționale. Mai mult, Europa înceta să mai reprezinte terenul predilect de confruntare între cele două mari puteri.

Stabilizarea Războiului Rece, admiterea a șaisprezece noi state membre în cadrul Organizației Națiunilor Unite, și mai important, repatrierea celor aproximativ 10.000 de prizonieri de război germani aflați în Uniunea Sovietică, în schimbul reluării relațiilor diplomatice dintre Moscova și Bonn și promisiunea unei vizite oficiale în URSS a cancelarului german Konrad Adenauer au fost momentele care au marcat, în 1955, summit-ul de la Geneva.