BOOK REVIEW: David Shambaugh, Where Great Powers Meet: America and China in Southeast Asia, Oxford, Oxford University Press, 2020

După sfârșitul Războiului Rece părea că Asia de Sud-Est va rămâne o regiune stabilă din punct de vedere geopolitic și cu importante legături economice și de securitate cu Statele Unite. Ascensiunea Chinei ca mare putere a pus, însă, sub semnul întrebării viitorul geopolitic al regiunii și a ridicat problema unei competiții de putere.

David Shambaugh, profesor de studii asiatice, științe politice și afaceri internaționale la Universitatea George Washington, prezintă în lucrarea sa cum rivalitatea dintre SUA și China este centrată în cele zece țări care cuprind Asia de Sud-Est. Afirmând că „regiunea este un microcosmos al multora dintre caracteristicile marii rivalități de putere dintre SUA și China, care are loc la nivel mondial”, Shambaugh sugerează cum rezultatul acestei competiții va determina dacă Asia părăsește orbita americană după șapte decenii și se încadrează într-o nouă sferă de influență chineză. În evaluarea probabilității unei tranziții regionale a puterii, cartea analizează și modul în care ASEAN și țările din cadrul acesteia oscilează  între Statele Unite și China.

Where Great Powers Meet” e rezultatul a mai mult de șase luni de călătorii și dialog prin regiune, combinate cu analize de statistici, sondaje și alte surse academice esențiale. Realizând o radiografie a istoriei Statelor Unite și Chinei în regiune, dar și a rolurilor pe care cele două puteri le dețin astăzi în regiune, autorul încearcă să demonstreze cum dinamica SUA-China nu se aseamănă cu rivalitatea din timpul Războiului Rece dintre SUA ș URSS. Acestă nouă competiție reflectă mai degrabă o „soft rivalry”, în care cele două state își desfășoară activitatea și influențează în mare parte paralel una cu cealaltă, nu întotdeauna în competiție directă sau în reacție la mișcările celeilalte.

AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR